D66 stelt vragen over herdenking Market Garden

Van onze redactie
8 juni 2014
Fractievoorzitter Rob Jetten van D66 zal woensdag in de gemeenteraad vragen gaan stellen over de herdenking van Market Garden in het weekend van 20 september.
Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de operatie Market Garden plaatsvond. In heel West-Europa wordt dit deze zomer herdacht met onder andere een toer van oude legervoertuigen die dezelfde route rijden als in 1944. Op 20 september, de dag van de Nijmeegse bevrijding, zal de colonne Nijmegen aandoen. De gemeente heeft aangegeven slechts 300 van de 600 voertuigen op de Waalkade aan te kunnen.

Jetten: ‘Ik vind het een hele vreemde keuze. Juist bij de universele gedachte aan vrede en veiligheid moet het college zich niet star aan een paar regels vastklampen maar flexibel en gastvrij zijn. Nijmegen is een historische stad en heeft zowel prachtig erfgoed als diepe littekens aan die geschiedenis overgehouden. Die moet je niet onder het tapijt willen schuiven.’
In 2009  tijdens de herdenking van 65 jaar Market Garden, koningin Beatrix en de Engelse prins Phillip waren toen te gast in Nijmegen, is die hele dag de Waalbrug afgesloten geweest. Dat terwijl Nijmegen toen nog maar één stadsbrug had. Op Twitter rouleren al suggesties om op 20 september de militaire voertuigen op De Oversteek te ontvangen gezien de historische plek van de brug.

Verslaggeving: Willem Spang

Dit bericht delen:

Advertenties