Hebt u uw stem al uitgebracht voor de Provinciale Staten? U kunt kiezen uit maar liefst 18 partijen. Ziet u door de bomen het bos nog? Of bent u het spoor helemaal bijster, weet u het echt niet en blijft u thuis?
In de campagnes voor de Provinciale Statenverkiezingen ging het nauwelijks over de eigen provinciale plannen. Dat komt vooral omdat het kabinet Rutte IV hopeloos verdeeld is. VVD en CDA zijn rechts en D`66 en Christen Unie eerder links. Daardoor worden belangrijke beslissingen uitgesteld, vooruitgeschoven en nu op het bordje van de provincies gekieperd.
De provincies mogen nu oplossingen verzinnen voor grote problemen als stikstof, woningnood, de asielzoekersproblematiek, de toekomst van de boeren en de verhouding tussen stad en platteland. Maar het zijn de landelijke kopstukken die in de tv debatten elkaar de tent uitvegen. De provinciale bestuurders moeten het doen met achterafzaaltjes en preken daar vooral voor eigen parochie.
Nee, Rutte wordt niet weggestemd, want daar zijn andere verkiezingen voor, namelijk die voor de Tweede Kamer. Wel wordt er op basis van de uitslag van vandaag door de nieuwe provinciebestuurders op 30 mei een nieuwe Eerste Kamer gekozen. En de Eerste Kamer heeft het laatste woord bij de totstandkoming van nieuwe wetten. Gaan we dan rechtsom of linksaf?
Was het maar zo makkelijk. Het kabinet Rutte IV heeft nu al geen meerderheid in de Eerste Kamer dus moet het naar hulp van de oppositie hengelen om wetten aangenomen te krijgen. Dat zijn vooral Groen Links en PvdA. Zonder hulp van `de linkse wolk` heeft het kabinet geen enkele kans om voor nieuwe wetten een meerderheid te vinden. Vraag is of deze partijen die steun willen blijven geven en welk wisselgeld zij daarvoor terug willen. De regering kan ook rechtsom en steun zoeken bij rechtse populistische partijen als de PVV, JA 21 en Forum. Maar hoe betrouwbaar zijn de club van Wilders en de afvalligen van Baudet? Dan maar aankloppen bij de BBB, die in 5 provincies zo maar de grootste kan worden?
Net zoals in de Tweede Kamer dreigt er ook een versnippering van de Provinciale Staten wat het allemaal niet makkelijker maakt. Het zal nog een hele kluif worden om in de provincies tot een daadkrachtig bestuur te komen. Met een beetje pech krijgen we in de provincies ook eindeloze coalitieonderhandelingen en dan worden de o zo noodzakelijke beslissingen voor de grote problemen ook weer jarenlang uitgesteld. En worden dus groter!
De hamvraag is wat nieuwkomer BBB gaat doen, met name als het gaat om stikstof en op welke plekken geboerd of gebouwd mag worden? Volgens de peilingen krijgt deze partij in heel wat provincies het te zeggen over buigen of barsten. Dat deze partij kiest voor `rechtsom` blijkt al uit de kandidatenlijsten. Meer dan de helft heeft roots in de VVD en CDA. Maar zullen D66 en de Christen Unie dat willen en volgt er dan een kabinetscrisis?
Ook in het Nijmeegse stadhuis zal de uitslag met argusogen bekeken worden. Natuurlijk kun je de uitslag niet vergelijken met de gemeenteraadsverkiezingen. Maar toch. Landelijke politiek bepaalt ook hier onze keuzes. Reken maar dat ook hier een tussenbalans wordt opgemaakt. Hoe doet onze eigen linkse wolk Groen Links en D66 het? Linkse ambities zijn niet goedkoop en raken ook een deel van hun kiezersvolk steeds meer in de portemonnee en die kunnen de hypotheekrenteaftrek ook niet missen.
Gaan die kiezers mee met hun Haagse voorlieden of krabben zij zich achter de oren als zij merken dat ze met regen en tegenwind op de fiets naar ons ooit voor iedereen bereikbare centrum moeten. Even snel de auto pakken is er in Nijmegen so wie so niet bij en een dure grap met parkeertarieven tot 30 Euro per uur. Nee, niet om je de auto uit te pesten maar om criminaliteit tegen te gaan! Rare kronkels houdt Groen Links er op na. Daar hebben we toch toezichthouders voor. Of hebben we die misschien niet genoeg?
De Nijmeegse Stadspartij, numero twee in Nijmegen doet niet mee in de provincie. Jammer, want in Nijmegen zorgt ze voor een wankel evenwicht tussen links en rechts. Waar gaan die stemmen dan naar toe? De liefde voor Nijmegen is plaatsgebonden en zal verwaaien over alle politieke richtingen.
En de VVD? Toch de partij die veiligheid en economische bloei hoog in haar vaandel heeft. Kan die profiteren van de toenemende onbereikbaarheid en verschraling van ons centrum, het over de balk gooien van belastinggeld voor linkse hobby’s en het niet stevig aanpakken van drugscriminaliteit.
Partij van de Arbeid en CDA die het vroeger in onze stad voor het zeggen hadden, zouden zo maar eens weggevaagd kunnen worden door PVV, Forum, JA 21 en BBB, die hier trouwens nog nooit met gemeenteraadsverkiezingen hebben meegedaan.
Morgen weten we of deze Provinciale Statenverkiezingen de hele politiek op de kop gaan zetten.
Wel gaan stemmen. Voor het stemrecht is er hard geknokt en het gaat om uw toekomst en centjes.
Carolus