[Foto's] Rode loper voor VMBO-leerlingen bij On Stage

Tekst: Karel Hermsen | Foto's: John Vrolijks
22 maart 2023

Voor de eerste keer organiseerde Regio Nijmegen On Stage in de Vasim het Beroepenfeest voor honderden leerlingen van het VMBO uit Nijmegen en omgeving. Dit was op dinsdag 21 maart.

Onder luid applaus en gejuich van 265 beroepsbeoefenaren afkomstig van 160 veelal regionale bedrijven en instellingen kregen zo`n 1000 leerlingen uit de 2e klas een warm onthaal op de honderden meters lange rode loper die voor hen was uitgerold.

Schuchter en met vraagtekens in de ogen ondergingen zij deze glamoureuse entree, die anders alleen is weggelegd voor sterren van wereldformaat. Op dit beroepenfeest waren zij dat zelf. Nijmeegse Annie die op haar Snorpony over de loper vooruit flitste verbleekte er bij.

VMBO-leerlingen worden door het bedrijfsleven, dat kampt met een schrikbarend tekort aan vakkrachten, als de ruggengraat van onze economie gezien. On Stage dient vooral om de toekomstige vakkanjers een beter beeld te geven van beroeps- en carrièremogelijkheden en iets te vertellen over de dagelijkse praktijk op de werkvloer.

Een positief beroepsbeeld is vooral voor VMBO-leerlingen belangrijk, want het VMBO is de `laagste`, maar ook de meest op de praktijk gerichte vorm van het middelbaar onderwijs. Ruim de helft van alle middelbare scholieren begint in het VMBO en stroomt dan verder door naar Middelbaar Beroeps Onderwijs of HAVO.

Het VMBO kent tien profielen die door middel van profielvakken al voorbereiden op een toekomstige beroepspraktijk.

Die starten in het derde leerjaar. De keuze voor een afstudeerprofiel wordt in het tweede jaar door schooldecanen uitgebreid voorbereid.

Vandaar dat tijdens On Stage de focus ligt op leerlingen uit de tweede klas. Die hadden de dag goed voorbereid: een keuze gemaakt uit bedrijven waar zij meer vanaf wilden weten, vragen voorbereid en visitekaartjes gemaakt voor de professionals. Die moesten uiteindelijk bepalen met wie er een `match` tot stand kwam voor de Doe Dag op 6 april, een halve stagedag in het bedrijf van de professional.

Na het openingswoord en een klap op de gong door wethouder Nick Derks uit Wychen zwermden de leerlingen uit langs de gesprekstafels.

Deze waren groepsgewijs opgesteld in de richtingen zorg, welzijn en maatschappij, techniek, groen en natuur en handel en economie. Dat bespaarde heel wat zoekwerk.

Bij sommige tafeltjes liep het direct storm. Bijvoorbeeld bij de `uniformberoepen` van politie en leger. Hun voorlichters hadden er een hele kluif aan om de kandidaten voor de Doe Dag te selecteren. `Als je alleen een dag met een politieauto mee wilt, heb je pech. Dat kan sowieso niet.` Ook de zorginstellingen konden niet klagen over gebrek aan belangstelling. Voor de tafel van de kinderopvang stond een lange rij met uitsluitend meisjes.

Opvallend dat belangstelling van leerlingen toch nog steeds uitgaat naar traditionele mannen- en vrouwenberoepen. Daar valt nog een wereld te winnen.

Cas Morloch had zijn twee `matches` snel geregeld: `elektromonteur of lasser. Daar heb ik interesse voor. Mijn vader is daar ook mee bezig. Thuis last hij ook van alles aan elkaar.`

Uiteindelijk konden de meeste leerlingen afspraken maken. Al met al blijkt VMBO On Stage een schot in de roos. De dag voorziet duidelijk in een behoefte. Geen saaie verhalen maar een goed geoliede eigentijdse organisatie die aansluit bij de belevingswereld van deze kids.

BEKIJK HIER DE FOTO'S


Dit bericht delen:

Advertenties