Nijmegen Toen en Nu

Van onze redactie
29 juni 2014
In onze rubriek 'Nijmegen Toen en Nu' plaatsen we een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief. Aangevuld met informatie over de betreffende locatie. Vandaag de Weurtseweg met een foto uit 1983.
Rond 1910 werd met de bouw van het Waterkwartier gestart en het is daarmee een van de oudste volkswijken van Nijmegen. De arbeiders die werkzaam waren in de industrie die zich inmiddels lang de Waal had gevormd hadden met hun gezinnen meer woonruimte nodig dan wat de Benedenstad te bieden had. Bovendien was de Benedenstad aan het verpauperen. De zorg voor een goede en gezonde woning was een taak van de overheid geworden doordat in 1901 de Woningwet werd aangenomen.
In de Romeinse tijd was het gebied ook al bewoond. In het jaar 69 werd door keizer Claudius Civilus de stad Noviomagus gesticht. Onlangs nog zijn er opgravingen gedaan naar een Romeinse tempel op het terrein van Honig en al langer was bekend dat op het huidige Maasplein twee tempels stonden. Door regelmatige overstromingen en aanvallen van de Germanen werd de stad rond 250 na Christus weer verlaten. In de eeuwen daarna gebeurde er weinig rond de Winseling, een zijriviertje van de Waal, tot tussen 1824-1831 Fort Krayenhoff gebouwd werd. In 1914 is het fort weer afgebroken omdat het zijn functie verloren had en de laatste restanten zijn alleen vanaf de Waal nog zichtbaar. Door protesten van bewoners in de jaren tachtig tegen grootschalige sloop heeft een groot deel van het Waterkwartier de (gerenoveerde)laagbouw van voor de Tweede Wereldoorlog weten te behouden.

Bron oude foto: Regionaal Archief Nijmegen.
Verslaggeving: Willem Spang

 

Dit bericht delen:

Advertenties