Ex-dakloze schrijft boek over 10 jaar leven op straat

Van onze redactie
26 juni 2014
Erik Claus leefde 10 jaar op straat in Nijmegen. Hij schreef er een boek over: Onder de brug vond ik mezelf!. Hij blikt terug op de tijd waarin hij letterlijk moest zien te overleven.
Het boek biedt de lezer een indringende blik in het intrigerende leven van de 45-jarige schrijver. De geboren Heerlenaar leeft van 1994 tot 2004 op straat. Drie jaar daarvan brengt hij door in een tentje naast het universiteitsterrein. Dit kenmerkt volgens hem het sociale karakter van Nijmegen: ‘Nog nooit, in die hele drie jaar dat ik er daar stond, heeft ook maar één iemand daar iets van gezegd’. Op de momenten dat hij het leven niet meer aankan, probeert hij zelfmoord te plegen. Om zijn honger te stillen struint hij vuilnisbakken af; op zoek naar kliekjes en ander weggegooid voedsel. Uiteindelijk krabbelt hij langzaam maar zeker op uit een diep dal.
Stichting Dagloon
Hij bedacht in 2004 de Stichting Dagloon Nijmegen waar hij 2 jaar werkzaam blijft. In 2005 trouwt hij met Simone en samen krijgen ze een zoon, Lucas. In Hilversum zet hij een fietsenproject op en ondertussen begint hij met het beschrijven van zijn leven als dakloze. De schrijver en uitgever Arie van Driel heeft via via over Erik gehoord en benaderd hem. Samen beginnen ze dan in 2012 aan het boek.
Ervaringsdeskundige 
Als dakloze ontwikkelde hij een eigen kijk op het leven. In het boek onthoudt hij zich dan ook niet van zijn mening over een aantal zaken. Zoals onder meer over de geldverspilling in de zorg. En over de zogenaamde ervaringsdeskundige die in ruil voor een mooi salaris zijn kennis uit een boekje haalt. 
Onder de brug vond ik mezelf! is niet alleen een emotioneel en schokkend boek, maar is ook leerzaam. Bladzijde na bladzijde loodst de schrijver namelijk zijn lezers mee door een leven dat hij niemand toewenst….
 
ONDER DE BRUG VOND IK MEZELF!
Erik Claus & Arie van Driel
ISBN: 978-90-816044-5-1
Pagina´s: 128
Prijs: 14,00 euro
Een gesigneerd exemplaar van het boek kan bij DiGi-Driel Biografie (info@digi-driel) worden besteld. Verder is het online en in iedere boekwinkel verkrijgbaar.
 
 
 

Dit bericht delen:

Advertenties