Op bezoek bij Books4life

Van onze redactie
1 juli 2014
Eerlijk is eerlijk: ik moet even zoeken om het tweedehands boekwinkeltje aan de Wolfskuilseweg te vinden. Maar als ik dan eenmaal het verhaal hoor van Julian van Alem, penningmeester bij Books4life, en hoe bevlogen de club vrijwilligers al enige jaren deze bijzondere boekwinkel runt, is dat van ondergeschikt belang.
Overigens wordt er intussen hard gewerkt aan een bord voor aan de straatkant zodat mensen niet meer hoeven te zoeken. Veel mensen kennen de weg naar Books4life al en het is er goed toeven. Wie er een boek koopt of brengt, kan ook even tot rust kan komen in de diverse zithoekjes die zijn ingericht met comfortabele stoelen en een bank.
Duurzaam
Books4life timmert al enige jaren met succes aan de weg met twee doelstellingen. Enerzijds duurzaam met boeken omgaan en anderzijds goede doelen steunen met de opbrengst daarvan. 90% van de opbrengst gaat naar de goede doelen. Regelmatig reikt Books4life het bedrag voor een gekozen doel uit in de winkel zelf met een feestelijke bijeenkomst. Een deel van de goede doelen rouleert en vrijwilligers van de winkels kunnen kiezen uit 3 goede doelen middels een stembox.
Tweedehands
Books4life is ooit opgericht door enkele studenten in Tilburg en inmiddels zijn er ook vestigingen in Amsterdam, Maastricht, Tilburg, Utrecht en Groningen. Ook bij Stichting Dwarsstraat, voorheen Stichting Basta, in de Begijnenstraat staat een kast met boeken van Books4life. Alle boeken zijn tweedehands en worden gedoneerd door particulieren en soms ook door instellingen.
Sportboeken
Het pand waar Books4life in Nijmegen nu gevestigd is, is vorige maand officieel geopend en vooralsnog is de ruimte belangeloos beschikbaar gesteld. Op de vraag welke boeken welkom zijn en welke absoluut niet zegt Julian dat in principe alle boeken, mits heel en liefst niet vies welkom zijn behalve encyclopedieën en tijdschriften omdat deze zelden tot nooit verkocht worden. Er is een tariefsysteem op kleur waaraan je kunt zien wat een boek kost. Het aanbod van vrijwilligers is dusdanig royaal dat er een wachtlijst bestaat. Books4life is wel druk bezig met het vinden van gepaste sponsors omdat zij zonder subsidie van de gemeente draaien.
 
De winkel is geopend van maandag t/m zaterdag van 12.00 uur tot 16.00 uur. Hebt u boeken liggen waar u niks meer mee doet en wilt u tegelijkertijd graag goede doelen steunen denk dan eens aan Books4life.
Wolfkuilseweg 19, 6542 JB (naast Eigenhuijsen muziek)

Verslaggeving: Thea van den Berg
 

Dit bericht delen:

Advertenties