Nijmegen Toen en Nu

Van onze redactie
6 juli 2014
In onze rubriek 'Nijmegen Toen en Nu' plaatsen we een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief. Aangevuld met informatie over de betreffende locatie. Vandaag de Wedren met een foto uit 1972.
Oorspronkelijk was, zoals de naam al aangeeft, de Wedren een paardenracebaan maar dat bleek geen winstgevend initiatief te zijn. Daarom werd op dezelfde plek een Vélocipedebaan aangelegd waarop in 1885 de eerste nationale en internationale wielerwedstrijden gehouden werden. De Wedren is al sinds 1938 verbonden met de Vierdaagse. In dat jaar werd daar voor het eerst de Vlaggenparade gehouden. In 1989 was nieuwbouw van de I.N.G. naast de Vereeniging de reden dat de K.N.B.L.O. op zoek moest naar een uitbreiding van de start- en finishlocatie, de ruimte rondom het Concertgebouw was simpelweg te klein geworden. Gekozen werd voor de Wedren, in die tijd nog onverhard, maar dat bleek geen succes. Bij mooi weer te stoffig en bij regen een modderpoel. De 30-kilometerlopers verhuisden en protesteerden, zij hadden ook recht op een ‘echte’ start. Sinds de 85e Vierdaagse in 2001 vertrekken alle afstanden vanaf de Wedren en het naastgelegen Julianaplein. En daarmee is in de derde week van juli de Wedren het beroemdste plein van Nederland.

Bron oude foto: Regionaal Archief Nijmegen

Verslaggeving: Willem Spang 

 
Heeft u een oude foto in uw bezit die geschikt is voor deze rubriek? Stuur deze dan in via redactie@nieuwsuitnijmegen.nl

Dit bericht delen:

Advertenties