Nijmegen Toen en Nu

Van onze redactie
13 juli 2014
In onze rubriek 'Nijmegen Toen en Nu' plaatsen we een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief. Aangevuld met informatie over de betreffende locatie. Vandaag de Sint Annastraat met een foto uit 1962.
Dat de Sint Annastraat sinds 1983 tijdens de intocht van de vierdaagse Via Gladiola genoemd wordt is ter ere van het 75-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (K.N.B.L.O.). In dat jaar vernoemde Sjerps Bloembollen bv. uit het Noord-Hollandse Hem een nieuwe gladiool ‘Vierdaagse’. Tot de dag van vandaag is deze dieprode gladiool, ook wel zwaardlelie genoemd, het symbool van de intocht vrij naar de Romeinse uitdrukking “De dood of de gladiolen.” De bloem is zo met de Sint Annastraat verbonden dat er in 1996 een Gladiolenpoort, een kunstwerk van Huub en Adelheid Kortekaas, geplaatst is ter hoogte van de Erasmuslaan. En ondanks dat de intocht, sinds de wandelaars naar de Wedren moeten, ook over de Oranjesingel gaat blijft de Sint Annastraat de enige echte Via Gladiola.
Op de oude foto uit 1962, dus voor de Via Gladiola, zien we de Band van 1 Queen's own Rifles uit Canada. Ook dit jaar zullen vele militaire- en burgerorkesten de wandelaars op de laatste kilometers ondersteunen.
 
Bron oude foto: Regionaal Archief Nijmegen.
Verslaggeving: Willem Spang
 

Dit bericht delen:

Advertenties