Goffertstadion 75 jaar

Van onze redactie
8 juli 2014
Op 8 juli 1939, vandaag precies 75 jaar geleden, werd het Goffertstadion door prins Bernhard geopend . Als multifunctioneel sportstadion bood het in het verleden plaats voor verschillende takken van sport waaronder motorcross, rugby, paardenraces en wielrennen.
Bloedkuul
Om het Goffertstadion te kunnen bouwen moest er 80.000 kubieke meter zand uitgegraven en verplaatst worden. Ter vergelijking: een zandwagen heeft een inhoud van 15-18 kubieke meter dus dat was meer dan 5.000 zandwagens. En dat gebeurde met bloed, zweet en tranen. Op spierkracht werd, in het kader van de werkverschaffing in de crisis van de jaren dertig, de klus geklaard. Als herinnering aan deze onmenselijke omstandigheden staat een kunstwerk in de vorm van een spade achter het stadion.
N.E.C.
Na de opening in 1939 kwamen zowel N.E.C. als Quick 1888 in aanmerking om in het stadion te spelen. Beide clubs weigerden omdat ze dan huur moesten betalen. De uiteindelijke reden dat N.E.C. naar het Goffertstadion verhuisde is dat de geallieerden hun intrek namen in het verwoeste N.E.C. stadion aan de Hazenkampseweg. Na een renovatie in 1999 heeft het Goffertstadion zijn huidige, half overdekte, vorm
Vlaggenparade
Naast N.E.C. stadion verwierf de Goffert ook landelijke bekendheid als het stadion waar vanaf 1951 de  Vlaggenparade, de officiële opening  van de Vierdaagse, gehouden werd. Die traditie heeft voor het laatst in 2012 plaats gevonden.

Verslaggeving: Willem Spang.

Dit bericht delen:

Advertenties