Twee jaar ISD voor diefstallen en afpersing

Van onze redactie
8 juli 2014
De rechtbank Gelderland heeft vandaag een 34-jarige man uit Nijmegen veroordeeld tot twee jaar ISD voor twee diefstallen en afpersing. De maatregel ISD is een maatregel om stelselmatige daders in een speciale inrichting te plaatsen.
Doodsbedreiging om 2 euro
Er werden 3 zaken behandeld waaronder de diefstal van een fiets uit een tuin eind februari. De man verklaarde hierover dat hij niet de intentie had de fiets te stelen; hij wilde de eigenaresse enkel erop attenderen dat de fiets niet op slot stond en dus makkelijk kon worden gestolen. Rond diezelfde datum bedreigde hij een echtpaar, waarvan de vrouw op dat moment  in een rolstoel zat.
Hij belemmerde hen de doorgang voor hun woning en zei dat hij 10 euro nodig had en vertelde erbij dat hij 10 jaar TBS had gehad. Toen het echtpaar zei geen geld bij zich te dragen zei hij: “Ik kan iets uit mijn zak pakken en dat in de nek van jouw vrouw zetten dan is dat ook einde verhaal". De vrouw grabbelde daarop wat kleingeld uit haar zak en de dader ging er met 2 euro vandoor.
De derde zaak die werd behandeld betrof een graai uit de kassalade van een bus in Wijchen, half maart. Hierbij maakte de man 10 euro buit.
Recidiverisico
In het laatste reclasseringsrapport staat vermeld dat de man staat geregistreerd als veelpleger in Nijmegen en Utrecht. De man heeft nooit stabiliteit en veiligheid gekend en is in zijn tienerjaren ontspoort in harddruggebruik en crimineel gedrag. Vanaf zijn 16e levensjaar heeft hij alleen op straat, in penitentiaire inrichtingen en in de TBS kliniek geleefd. Resocialisatie vanuit de TBS kliniek heeft niet plaatsgevonden; de maatregel werd beëindigd en verdachte kwam op straat te staan. Daarna is diverse keren geprobeerd om tot een begeleiding- of behandeltraject te komen, maar dit is niet gelukt. De persoonlijkheidsproblematiek, geldgebrek, het ontbreken van zinvolle dagbesteding en mogelijk zijn middelengebruik hebben zijn delict gedrag in stand gehouden. De man zegt wel een ander leven te willen, maar neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn eigen handelen; hij blijft de schuld of oorzaak van zijn omstandigheden buiten zichzelf leggen. Zolang dit niet verandert, blijft het recidiverisico hoog.
Veelpleger
De man is een veelpleger. Hij is al vele malen veroordeeld voor vermogens- en geweldsdelicten. Deze feiten bezorgen de samenleving als geheel en de slachtoffers ernstige overlast. De rechtbank legt de ISD maatregel op om de maatschappij te beschermen en om te voorkomen dat de man opnieuw soortgelijke feiten pleegt. De straf is gelijk aan de eis van het OM.

 

Dit bericht delen:

Advertenties