Nijmegen is weer een muurschildering rijker. Op de hoek van de Snijderstraat en de Spinthuisstraat is een nieuwe Waalpainting geplaatst die de geschiedenis van de Radboud Universiteit verbeeldt. De schildering is gemaakt door kunstenaars Sacha di Maio en Eduardo Pérez.
De Waalpainting is een gift van de Radboud Universiteit en haar Faculteit der Letteren aan de stad Nijmegen. Het project Waalpaintings, opgezet door historici van het Radboud Institute for Culture and History (RICH), maakt de stadsgeschiedenis van Nijmegen zichtbaar in een serie street art muurschilderingen in de binnenstad.
Belangrijke personen en bijzondere boeken
Het kunstwerk laat de verbinding tussen stad en universiteit zien en toont ontwikkelingen en personen die belangrijk zijn in de geschiedenis van de Nijmeegse universiteit, maar die niet of nauwelijks meer zichtbaar zijn in het straatbeeld. Afgebeeld zijn onder anderen Jos Schrijnen, de eerste rector magnificus, en Christine Mohrmann, de eerste vrouwelijke hoogleraar.
De schildering bevindt zich op de plek waar vanaf 1923 de Universiteitsbibliotheek was gehuisvest. Het kunstwerk laat de oorspronkelijke façade van het complex (tot 1944) zien en geeft een indruk van de bijzondere boeken die zich in de collectie van de bibliotheek bevinden. "De Waalpainting brengt op eigenzinnige wijze hulde aan de onnoemelijke hoeveelheid pionierswerk dat door hoogleraren, bibliotheekmedewerkers en studenten hier, op deze plek, gedurende de eerste decennia van het bestaan van de universiteit is verricht", aldus universiteitshistoricus Jan Brabers.
Evenals de andere Waalpaintings die al eerder in en rond het centrum zijn verschenen, maakt ook deze muurschildering een stukje onzichtbare Nijmeegse stadgeschiedenis weer zichtbaar.
Radboud Universiteit 100 jaar
Op 17 oktober 1923 opende de Katholieke Universiteit Nijmegen officieel haar deuren. In de Nijmeegse geschiedenis is dit een belangrijke dag, vanwege de plaats die de universiteit heeft ingenomen in de stad. De universiteit bood een kans aan jongeren om wetenschappelijk onderwijs te volgen in een katholieke omgeving.
Vanaf dat moment is de universiteit in de stad een levendige plek geweest van onderwijs en onderzoek, van emancipatie en protest. Dit jaar vieren zowel de Radboud Universiteit als de Faculteit der Letteren hun honderdste verjaardag.
Waalpaintings
De muurschildering van de geschiedenis van de Radboud Universiteit is één van de elf Waalpaintings. De reeks kunstwerken geven het verborgen verleden van de stad Nijmegen weer, van de Romeinse tijd tot de dag van vandaag. De schilderingen worden gemaakt door kunstenaars uit de regio en bevinden zich op locaties die een directe link hebben met de historische gebeurtenis(sen) die worden afgebeeld. Informatie over alle Waalpaintings is te vinden op www.waalpaintings.nl
Op woensdag 25 oktober opent Daniël Wigboldus, voorzitter van het college bestuur van de Radboud Universiteit, samen met burgemeester Hubert Bruls officieel deze nieuwe Nijmeegse muurschildering. Ga vooral een kijkje nemen!