Actie 'Red de bonte dijken' start langs Vierdaagseroute

Van onze redactie
15 juli 2014
Bloemrijke dijkhellingen langs de rivieren dreigen het slachtoffer te worden van bezuinigingen. De Gelderse Natuur en Milieufederatie is met steun van andere organisaties de actie 'Red de bonte dijken' gestart. De aftrap is vandaag, de eerste wandeldag van de Vierdaagse langs de Oosterhoutsedijk.
De Gelderse Natuur en Milieufederatie maakt zich samen met anderen sterk voor de bonte dijken. De petitie zal dit najaar aan de waterschappen, de dijkbeheerders, overhandigd zal worden. De petitie vindt u hier. Om te voorkomen dat de bonte dijken het slachtoffer worden van bezuinigingen, willen de GNMF de waterschappen laten zien dat de dijken van groot belang zijn.
Erosiebestendig 
Dijken zijn er voor veiligheid maar zijn ook belangrijk voor planten en dieren. Door uitgekiend beheer gaat het de laatste jaren op veel dijkvakken weer goed met talloze kruiden en insecten. Dankzij de uitbundige bloei, kleurenpracht, vlinders en bijen zijn de bonte dijken een genot voor het oog. Met voldoende gras en diverse planten met verschillende wortelstelsels wordt de toplaag van de dijken zeer erosiebestendig.
Selfie op de dijk
Op verschillende locaties langs de dijken zijn houten fotoframes geplaatst, waar mensen een selfie kunnen maken en een mooie ansichtkaart kunnen meenemen Tijdens de eerste wandeldag van de Vierdaagse staan drie van deze frames aan de Oosterhoutsedijk bij Lent.
Forse bezuiniginge
De waterschappen moeten fors bezuinigen en men wil het vegetatiebeheer van de dijken veel goedkoper uitbesteden. Dat zou kunnen betekenen dat maaien of beweiden gedurende een te lange tijd in het seizoen wordt toegestaan, met negatieve gevolgen voor het uitbloeien van planten, voor insecten die van de planten afhankelijk zijn, of voor nesten van vogels.
 

 

Dit bericht delen:

Advertenties