Nijmegen Toen en Nu

Van onze redactie
20 juli 2014
In onze rubriek 'Nijmegen Toen en Nu' plaatsen we een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief. Aangevuld met informatie over de betreffende locatie. Vandaag het Peemankeetje op de Groesbeekseweg in 1910.
De Peemankeetjes hoorden altijd al bij Nijmegen net als de Waalbrug en de Vierdaagse. In de rijke geschiedenis van de keetjes wordt het alledaagse leven van de gewone man duidelijk in beeld gebracht. Rondom het jaar 1900 plaatste de landelijke bond tegen alcoholmisbruik een paar keetjes in Nijmegen. De bond had het idee opgevat dat als men in een kiosk alcoholvrije versnaperingen kon kopen men de drankwinkel links liet liggen. Een te hoog gegrepen ideaal, dat bleek in 1908 uit het faillissement van de bond. En juist een fabrikant van drank zag wel iets in de verkooppunten die op doorgaande wegen naar het centrum stonden. J.A. Peeman kocht de kiosken op en de Peemankeetjes waren een feit.
Broodwinning
In de jaren dertig, toen de sociale voorzieningen slecht waren, bood Peeman invaliden en andere mensen die moeilijk aan werk konden komen de mogelijkheid hun eigen brood te verdienen in een Peemankeetje. De kiosken werden een sociaal middelpunt waar men dagelijks het wel en wee van Nijmegen besprak. In de jaren '60 besloot de heer Peeman de keetjes van de hand te doen en de uitbaters kregen de eerste kans 'hun' keetje over te nemen. Door toenemende criminaliteit was het niet meer mogelijk om de houten keetjes te handhaven en zijn de gebouwtjes vervangen door inbraakbestendige exemplaren.
Spoorbuurt
Op de oude foto is aan de Groesbeekseweg nog geen bebouwing te zien. Na 1920 heeft WBSG achter de kazerne een arbeiderswijk gebouwd die we nu kennen als de Spoorbuurt. Niet omdat er een treinspoor in de directe omgeving is maar wel omdat er veel personeel van de Nederlandse Spoorwegen woonde.
 
Bron oude foto: Regionaal archief Nijmegen

Verslaggeving: Willem Spang
 


 
 

Dit bericht delen:

Advertenties