Vanavond vindt vanaf ongeveer 19.00 uur een zogeheten sit-in plaats in de stationshal van het centraal station door pro-Palestijnse activisten. Ook in andere steden vinden dezelfde acties op en in stations plaats.
Woordvoerster Dagmar Bosma: “Wij eisen dat de Nederlandse overheid oproept tot een onmiddellijk einde van de bezetting van Palestina en dat Nederland stopt met het leveren van wapens aan Israël. Er moet zo snel mogelijk een staakt-het-vuren en onvoorwaardelijke humanitaire hulp komen voor de bevolking in Gaza. Wij eisen een einde aan de genocidale oorlog tegen Gaza, de etnische zuivering en geforceerde verplaatsing van Palestijnen, en de Israëlische blokkade van de Gazastrook. Ook dringen wij aan op het verbreken van diplomatieke banden en samenwerking van de Nederlandse overheid met de staat Israël en Israëlische bedrijven.”
Over het gebruik van leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ tijdens de acties:
Roos Ykema: "Met de leus 'from the river to the sea' roepen we op voor een ongedeeld Palestina waar de gehele bevolking ongeacht etniciteit of geloof (moslims, Joden, christenen, anders) in vrijheid en gelijkwaardigheid samenleven. Wij eisen een einde aan apartheid en bezetting. We vinden het onbegrijpelijk dat een oproep tot vrijheid voor mensen die as we speak gebombardeerd worden zoveel weerstand oproept.'' De letterlijke betekenis "van de rivier tot de zee" heeft betrekking op het land van de rivier de Jordaan tot aan de Middellandse Zee, het hele gebied waar Israël en de Palestijnse gebieden liggen. De leus is de slogan van Hamaz en Hezbolla, veel mensen zien de leus dan ook als een oproep tot geweld. Door veel joden wordt de leus interpreteert als 'de totale verwijdering van Israëliërs van het grondgebied, van de rivier tot de zee'. De Nederlandse politiek gaat mee in die interpretatie. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft recent gezegd de leus als oproep tot geweld te zien.
''Dat laat juist zien hoe hard deze demonstraties nodig zijn - de overheid en een deel van de samenleving steunen nog steeds het Israelische regime, ook na meer dan 10.000 Palestijnse doden'', aldus Roos. ''We hebben het volste recht om onze mening te uiten en op te komen voor vrijheid en gelijkheid, juist ook als mensen het met ons oneens zijn.''
Waarom de sit-in op het station?
Het doel van de sit-ins is om zoveel mogelijk mensen in Nederland te bereiken met onze boodschap - 1.1 miljoen mensen nemen per dag de trein. Daarnaast heeft het ook een symbolische waarde: het gemak waarmee wij in de trein kunnen stappen staat in schril contrast met het leven van Palestijnen onder Apartheid en bezetting. Dit zijn geweldloze acties, waarbij het doel is om aandacht te vragen, niet om reizigers te blokkeren.''