Canon van Nijmegen krijgt 51e venster

Van onze redactie
28 juli 2014
Aanstaande donderdag opent wethouder Ben van Hees een mini-expositie over Nijmegen in de eerste wereldoorlog in het Huis van de Nijmeegse geschiedenis. Daarmee wordt ook het 51e venster van het Canon van Nijmegen online gezet.
Het Canon van Nijmegen is een initiatief  van het Huis van de Nijmeegse geschiedenis en belicht online verschillende delen van ons verleden. Het 51e Canonvenster is gemaakt door historicus Rob Wolf.
Een onderbelichte periode
Begin augustus 1914 werd in de stad en in grensdorpen als Groesbeek een groot contingent grenswachters gelegerd. Vanaf oktober 1914 heeft Nijmegen een kleine duizend Belgische vluchtelingen gehuisvest. Smokkelaars waren ook hier actief, terwijl Duitse deserteurs en ontsnapte geallieerde krijgsgevangenen de weg over de grens wisten te vinden. In de stad zelf nam de armoede toe. Een groeiend deel van de bevolking werd voor de maaltijden afhankelijk van liefdadige instellingen en de gemeentelijke gaarkeukens. Steenkool was zo schaars dat veel gezinnen ’s winters in de kou zaten. Toch waren er ook positieve dingen te melden. De eerste arbeiderswijken werden onder het regime van de Woningwet gebouwd. Concertgebouw De Vereeniging opende in 1915 zijn deuren, sportpark de Hazenkamp werd in 1918 in gebruik genomen. Net als elders eindigde de donkere periode van de Eerste Wereldoorlog ook in Nijmegen met de Spaanse griep die weer een zwarte bladzijde aan de Europese geschiedenis toevoegde.
 
De mini-expositie is te zien tot eind november. Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is open op dinsdag–zaterdag 11.00-17.00 uur en op koopzondagen: 12.00–17.00 uur Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is gratis toegankelijk.


Verslaggeving: Willem Spang.

Dit bericht delen:

Advertenties