Nijmegen Toen en Nu

Van onze redactie
3 augustus 2014
In onze rubriek 'Nijmegen Toen en Nu' plaatsen we een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief en aangevuld met informatie over de betreffende locatie. Vandaag het Kelfkensbos met een foto uit 1980.
Over het ontstaan van de naam Kelfkensbos bestaan twee versies. De ene beweert dat de naam  een verbastering is van Kalverbosch of Calverbosch terwijl de andere versie verwijst naar de burgemeesters uit het verleden: Johan Kelken (1597), Arnolt Kelfken (1622) en Arnold Kelfken (1729).
Onder het Kelfkensbos ligt tegenwoordig een parkeergarage van zes verdiepingen diep dat ruimte biedt aan 600 auto’s.
Voor de bouw van de parkeergarage in 1989 werden bij archeologische opgravingen twee delen van een Romeinse Godenpijler gevonden. Die delen, nu te zien in museum het Valkhof, tellen als bewijs dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is. In de zonnewijzer Noviomagus, een kunstwerk van Rutger Fuchs en Ram Katzir (niet op de foto zichtbaar), zijn kopieën van de delen van de Godenpeiler verwerkt..
Op de plek waar ooit een Romeins legerkamp was en keizer Karel de Grote zijn paleis liet bouwen staat nu museum het Valkhof. Het gebouw naar ontwerp van  Ben van Berkel, in de volksmond ook wel ‘de glasbak’ of ‘het aquarium’ genoemd , werd op 14 september 1999 door koningin Beatrix geopend.

Bron oude foto: Regionaal Archief Nijmegen
Verslaggeving: Willem Spang

 

Dit bericht delen:

Advertenties