Eerste leerwerkproject Stimuleringsfonds succesvol afgerond
Van onze redactie
28 augustus 2014
In de wijk Grootstal kregen een leerling en bijstandsgerechtigde de kans om in de praktijk nuttige leer- en werkervaring op te doen. Bij het onderhoud aan de 120 seniorenappartementen van 'De Ring' aan het Blaise Pascalplein bood woningcorporatie Portaal hen de kans om mee te werken onder de verantwoordelijkheid van onderhoudsbedrijf Talen Vastgoedonderhoud.
Bij de afronding van dit eerste geslaagde project overhandigde Maarten Kusters, directeur Vastgoedontwikkeling bij Portaal, een stimuleringscheque aan Emiel Talen, vestigingsdirecteur van Talen Vastgoedonderhoud in Nijmegen.
Mooie prestatie
Naast het schilderwerk werden 200 draairamen vervangen, beton hersteld, hang- en sluitwerk vervangen en lekkages definitief opgelost. In totaal bood dit onderhoudsproject 590 leerwerkuren, meer dan de 448 die in het bestek werden voorgeschreven.
Het Stimuleringsfonds
Het
Stimuleringsfonds leren/werken (Stifo) bevordert de instroom van leerlingen en bijstandsgerechtigden in technische beroepen en vergroot het aantal leerwerkplekken om zo voldoende vakmensen in de bouw te hebben en houden. Er ontstaat binnen drie jaar een tekort aan technische vaklieden. Daarop spelen de opleidingen nu al in. Daarnaast is aansluiting op de praktijk nodig, want een vak leer je in de praktijk. Het Stifo maakt met opdrachtgevers en opdrachtnemers afspraken over leerwerkplekken en werkervaringplekken.
Verstandige keuze
Portaal was opdrachtgever voor dit eerste Stifo-project . Het is een van de manieren waarop de corporatie werkervaringsplaatsen biedt aan stagiaires. Als mede initiatiefnemer neemt Portaal ook het voortouw bij de implementatie. Een geslaagde formule, aldus Maarten Kusters: ‘We zien dat steeds meer bedrijven enthousiast raken en zich aansluiten bij het fonds. Een verstandige keuze. ‘
Bonus/malus
Opdrachtgevers brengen vastgoedprojecten in en het fonds schrijft voor hoeveel uren leren en werken in het project moeten worden opgenomen. De opdrachtnemer zorgt dat de leerlingen op de bouw worden begeleid. Realiseert de opdrachtnemer meer dan het afgesproken aantal uren leren/werken, dan ontvangt deze een stimuleringsbonus. Lukt dit niet, dan betaalt deze een malus. Daarmee worden alternatieve bouwkundige projecten voor de leerlingen mogelijk gemaakt. Het Stifo ligt op koers: op dit moment zijn er al meer dan 30.000 uren leren/werken in contracten opgenomen.
Een voorbeeld van een eerder leer-/werkproject bij Portaal is te zien in
dit filmpje.
Foto vlnr: Maarten Kusters, Emiel Talen en Adri van Grinsven.
Dit bericht delen: