Kick off 'Gezonde Smikkelweken 2024' in Nijmegen: spelenderwijs meer groente eten

Van onze redactie
16 juli 2024

De vierde editie van Spoony’s Gezonde Smikkelweken is van start, het grootste nationale groenteprogramma voor kinderen. Tijdens de Gezonde Smikkelweken ontdekken kinderen op een speelse manier gezonde en duurzame voeding, door middel van spelletjes, proeven en zelf koken, van regenboogpizza tot popcorn poffen. 1000 bso’s en 70.000 kinderen doen dit jaar mee.

De Gezonde Smikkelweken vinden voor de vierde keer plaats en zijn een initiatief van Stichting Spoony. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door Jong Leren Eten, vele (JOGG-) gemeenten en andere partners die zonder winstoogmerk meedoen.

Gemeente Nijmegen doet mee aan dit groente inspiratie programma en stelde subsidieplekken beschikbaar voor de locaties; in Nijmegen doen 15 locaties mee. In heel Gelderland zijn dat er 73. Dit initiatief past goed binnen de meerjarenaanpak voor de Nijmeegse gezonde jeugd, ook wel Jong Gezond en in Beweging genoemd.

Phaedra Mensen, oprichtster van Spoony: “In Nederland eet 85% van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groente. Honger wordt sneller gestild met een ongezonde snack. Met als resultaat dat 1 op de 7 Nederlandse kinderen overgewicht heeft. Het is onze missie om alle kinderen gezond te leren eten. Ondanks dat ouders het belangrijk vinden dat hun kind gezond en gevarieerd eet, lukt het in de praktijk vaak niet. De Gezonde Smikkelweken zijn een middel om hen daarbij te helpen, omdat we een heel systeem in beweging zetten”.

De Gezonde Smikkelweken vinden plaats in de tweede week van de zomervakantie op honderden bso-locaties door heel Nederland. De bso’s ontvangen vrolijke pakketten met verse groente, spelletjes en activiteiten. Hieronder valt een pakket om regenboogpizza’s mee te bakken en een zintuigenspel waarmee de kinderen onbekende groente en fruit, zoals tamarillo en een druif die naar aardbei smaakt, ontdekken.

In Nijmegen trapten de Gezonde Smikkelweken binnen provincie Gelderland feestelijk af bij bso Dukendonck. Op 15 juli 2024 werd het pakket met verse groente-activiteiten overhandigd aan de kinderen van bso Dukendonck en startten zij hun groentechallenge!

Doe thuis ook mee!
Alle deelnemende kinderen ontvangen een kook- en speelboek met recepten, eetspelletjes en challenges. Kinderen die niet naar de deelnemende bso’s gaan, kunnen via het online platform toch thuis gratis meedoen aan de Gezonde Smikkelweken. Deze activiteiten kunnen ze individueel doen of samen met hun familieleden. Door deel te nemen aan de challenges maken ze kans op vijftig prijzen, variërend van een Cortina fiets en Adidas sneakers tot uitjes en tijdschriftabonnementen.

Meedoen kan tot en met 1 september 2024 via www.gezondesmikkelweken.nl


Dit bericht delen:

Advertenties