Duo cel in voor uitgaansgeweld in centrum

Van onze redactie
17 juli 2024

De rechtbank veroordeelt een 35-jarige man uit Nijmegen en een 32-jarige man uit Cuijk voor het samen plegen van een poging tot zware mishandeling. De man uit Nijmegen krijgt een celstraf van 4 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk, terwijl de man uit Cuijk  4 maanden gevangenisstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk krijgt.

Tijdens een stapavond in Nijmegen op 30 april 2023 vond in een café een incident plaats tussen de twee mannen en het slachtoffer. Daarbij maakte het duo zich samen schuldig aan poging tot zware mishandeling door het slachtoffer te slaan en te schoppen nadat hij weerloos op de grond lag. De mannen takelden het slachtoffer zodanig toe dat een tandarts zijn tanden weer recht moest zetten. 

Medeplegen

Een van de mannen voerde aan dat hij alleen handelde en niet wist wat zijn vriend eerder had gedaan en later nog zou doen. Hij vond dat hij niet verantwoordelijk is voor de geweldshandeling van zijn vriend. De rechtbank gaat hieraan voorbij en vindt dat sprake is van medeplegen, het samen plegen van de poging tot zware mishandeling. Nadat de 35-jarige man het slachtoffer naar de grond trok, gaf de 32-jarige man het op de grond liggende slachtoffer een vuistslag in het gezicht, waarna de 35-jarige man zijn been optilde en de liggende man op zijn hoofd trapte.

Gevoelens van angst en onveiligheid

De mannen maakten een ernstige inbreuk op de lichamelijk integriteit van het slachtoffer en zijn veiligheidsgevoel. Het slachtoffer zal door de schade aan zijn gebit zijn leven lang herinnerd worden aan de mishandeling. Daarbuiten kampt het slachtoffer ook met de emotionele gevolgen van het incident. Het geweld vond plaats in een café en meerdere mensen waren hiervan getuige. Dit geweld heeft daarmee niet alleen gevolgen voor het slachtoffer, maar versterkt ook de gevoelens van angst en onveiligheid in de maatschappij. 

Hogere straf dan eis

De officier van justitie eiste een voorwaardelijke celstraf van 4 weken en daarbij een taakstraf van 240 uur. Anders dan de officier van justitie oordeelt de rechtbank dat in deze zaak niet kan worden volstaan met een andere straf dan een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf. 

Schadevergoeding

Tot slot moeten de mannen samen een schadevergoeding van 4.274,97 euro aan het slachtoffer betalen. Dit bedrag bestaat voor een deel uit materiële schade en een deel uit smartengeld. 


Dit bericht delen:

Advertenties