Actievoerders scanderen pro-Palestina-teksten tegen wandelaars

Van onze redactie
16 juli 2024

Na de eerder aangekondigde acties door pro-Palestina-actievoerders, doken vandaag enkele van hen op langs de Wedren. De groep droeg spandoeken en schreeuwden naar militairen door een megafoon.

De pro-Palestina-actievoerders controleren of er militairen meelopen die symbolen dragen van het Israëlische leger (IDF), of veteranen die ooit dienden in dat leger. ''Iedere IDF-militair en veteraan vertegenwoordigt de genocide in Palestina'', zegt een woordvoerder. Om die reden staat de groep ook na de finish aan de Wedren, langs de route die enkel de militairen lopen richting Kamp Heumensoord.

Langs de route staan ook andere leden van de groep actievoerders. Zij bekijken of ze mensen zien die tekens dragen. Tot op heden is dat nog niet gebeurd en dus is de groep op nog geen andere manier in actie gekomen. Eerder liet de groep weten dat iedereen die tekens met een band aan Israel draagt, door hen van het parcours of uit de stad gezet zou worden. Burgemeester Bruls en 4Daagse marsleider Henny Sackers lieten weten sterk tegen deze acties te zijn.

De politie hield een oogje in het zeil, maar hoefde niet in te grijpen. Zij laten weten dat de burgemeester op de hoogte gebracht is en de actie door kan gaan zolang deze vredig verloopt. Enkele voorbijgangers gaven de actievoerders high-fives, waar een ander een felle opmerking gaf op de actie. Hierop herhaalden de actievoerders hun teksten, waaronder ''From the river from the sea'', nog harder.

De Duitse militairen krijgen ''Germany you can't hide from genocide'' door de megafoon. De Spanjaarden krijgen een luid applaus; Spanje heeft Palestina als officiele staat erkend. De actievoerders laten weten nog meer acties te voeren deze week. ''Wij staan hier ook om symbolische redenen. De Vierdaagse-organisatie heeft het Israëlische leger niet officieel verbannen. Dat pikken wij niet.''


Dit bericht delen:

Advertenties