Nijmegen Toen en Nu

Van onze redactie
31 augustus 2014
In onze rubriek 'Nijmegen Toen en Nu' plaatsen we een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief en aangevuld met informatie over de betreffende locatie. Vandaag de Bemmelsedijk met een foto uit 1975.
Sinds 1998 is Lent onderdeel van de gemeente Nijmegen, daavoor viel het dorp onder de gemeente Elst. Al eeuwen heeft Lent een sterke band met Nijmegen. Voor de opening van de Waalbrug (1935) was de veerpont tussen Nijmegen en Lent belangrijk voor het transport van en naar het noorden. Ook heeft Lent een rol gespeeld in de verdediging van Nijmegen. Na de Franse overheersing achtte koning Willem 1 Nijmegen als vestingstad verloren, maar onder druk van lokale overheden en economisch gewin werd besloten de vesting te herstellen. In dat kader is in 1862 aan de Bemmelsedijk het fort Boven-Lent of Sprokkelenburg gebouwd, eerst als bescherming van de stad en tijdens de dreiging van de Eerste Wereldoorlog als verdediging van de spoorbrug.
Ijssellinie
Tijdens die oorlog en aan het begin van de Tweede Wereldoorlog is het fort bemand geweest. Tijdens de Koude Oorlog was fort Boven-Lent opslagplaats voor munitie en zinkstukken die nodig waren voor het uitvoeren van de Ijssellinie. In dat plan zouden grote gedeelten van Oost-Nederland onder water gezet worden om zodoende een militaire opmars uit het oosten naar de grote steden tegen te houden. Zover is het gelukkig nooit gekomen dus kon defensie het fort in 1959 van de hand doen. In 1980 werd het vestingswerk gekocht door een wijnhandelaar en daamee was Wijnfort Lent een feit.

Bron oude foto: Wikimedia.com
Verslaggeving: Willem Spang 

Dit bericht delen:

Advertenties