[column] Meelkers Malingen, Middelpunt Van De Wereld.

Door: Frerik Meelker
24 juli 2024

Langzaam ontwaakt Nijmegen uit de vierdaagse roes. Een onvoorstelbaar aantal stappen zijn gemaakt door zoveel verschillende mensen met allemaal hetzelfde doel.

Verbonden door de weg die zij allemaal lopen onder dezelfde zon over en door de heuvels, aangemoedigd door ontzettend veel bewonderaars.

2-wekelijkse column van Frerik Meelker: 'Meelkers Malingen'.

Net als in het dagelijks leven kom je tot en ga je over je persoonlijke grens. Door deze uitdaging aan te gaan ervaar je dat je veel meer kunt dan je dat van te voren had kunnen voorstellen.

Mocht je doorheen zitten dan staan er langs de kant overal mensen die je zo nodig naar de finish zouden dragen. Met een schijfje komkommer, een verfrissend drankje of een biertje als oppepper. Veel wandelaars waarderen de enorme steun die zij ervaren van al dit enthousiasme langs de kant van de route. Door saamhorigheid en verbinding gaan zij in één aaneengesloten keten in dezelfde richting vooruit naar de glorie op de Via Gladiola.

Een vierdaagse lopen, net als het leven, gaat je gemakkelijker af met de steun van mensen om je heen. `You never walk alone` en `the walk of life` zijn liedjes die dit gevoel prachtig vertolken.

De verbinding en saamhorigheid als essentieel onderdeel van de Nijmeegse identiteit en het gevoel dat je tijdens de week van de vierdaagse in Nijmegen in het middelpunt van de wereld bent.

Die wereld die als maar sneller doordraait. Binnen een week hebben wij in Nederland de warmste en de natste dagen meegemaakt. Waar de Zwarte Cross en Enschede overspoeld werden bleef het tijdens de zomerfeesten gelukkig echt zomer. Een bizarre tegenstelling van zon en modder.

Saamhorigheid lijkt in deze tijd van enorme tegenstellingen en conflicten in de rest van de wereld ver te zoeken. Moordaanslagen en oorlogen alom, maar in de vierdaagseweek is er in Nijmegen weinig van te merken. Op wat demonstranten na.

Het blijft een klein wonder, voor anderhalf miljoen bezoekers gaat zoveel goed. Na een paar dagen van opruimen, op zich al een wonder, kun je nu het normale leven weer teruggekeerd is, je je haast niet voorstellen dat in de stad aanvoelde alsof Nijmegen even het middelpunt van de wereld was. Daar krijg je energie van. Energie waar de stad weer een jaar op kan teren en heel trots op mag zijn!


Dit bericht delen:

Advertenties