[column] LS 'Over en Uit'

Tekst: Carolus
31 juli 2024

De Vierdaagse 2024 is weer over en uit. Uitgelopen, afgelopen, finished.  Als het over en uit is, is het ook echt afgelopen. Het gebeurt altijd en overal en meestal onverwacht.  Wat rest is de vaak nostalgische herinnering aan iets of iemand. Das war einmal, aan alles komt een eind.

Ondanks jaren van harde training en afzien verschijnen er in de medaillespiegel van de Olympische Spelen tot nu toe geen Nederlandse gezichten. Menig topsporter vond in Parijs al zijn of haar Waterloo. Hun Olympische droom is daarmee snel over en uit.

Over en uit is het voor het voor het populaire speeltuintje in de Lazuurstraat in Hatert. De speeltoestellen waren niet veilig genoeg en werden niet meer gerepareerd. De kids krijgen er misschien een boomstam voor terug. Uit met de pret. Ze moeten nu via een drukke weg naar de centrale speelplek aan de Opaalstraat een stuk verderop. De gemeente kiest nu immers voor `natuurspelen met speelaanleidingen op grote centrale speelplekken voor jong en oud.` Ambtenarentaal, maar  klimrekken, wipkippen en schommels komen daarin niet meer voor.

Het klinkt allemaal heel inclusief en is bedacht door ambtenaren en politici vanachter een bureau die al jaren geen speeltuintje meer gezien hebben. Die hebben ook geen idee van al het plezier dat de kids met een eenvoudig klimrek dicht bij huis hebben. Laat staan over de sociale cohesie voor de buurt. Bij `centrale speelplekken voor jong en oud` denk ik direct aan hangplekken, waar de kleintjes niet durven te komen en waar permanent een toezichthouder nodig is om de orde te handhaven.

Hetzelfde geldt voor het pierenbadje in speeltuin `t Boerenlandje in de Wolfskuil. Te veel scheuren, te duur want het kost te veel water, dus weg ermee!

En dat allemaal in de zomervakantie en in Nijmeegse wijken waarin de meeste bewoners niet kunnen afreizen naar peperdure resorts met bijbehorende wildwaterparadijzen en er met hun kroost dicht bij huis ook iets van willen maken.

Voor Ali B lijkt het ook over en uit. Hij is voor onbepaalde tijd afgereisd naar Marokko. Misschien krijgt hij binnenkort wel gezelschap van Khalid Oubaha wiens horeca-imperium aan een zijden draadje hangt, eigenlijk aan een dikke nog net niet aangehaalde strop.

Dat Vitesse van financiële strop naar strop is gesukkeld weet elke voetbal-insider. Vandaag verloopt om 12.00 uur de deadline voor het `laatste` reddingsplan en morgen hoort de club van de KNVB of de strop definitief wordt aangehaald en zij haar proflicentie kwijt is. Definitief uit, of blijft er misschien toch nog iets van het roemruchte Vitesse over?

Over en uit draait vaak om de centen. Als je die niet meer genoeg hebt is het meestal snel over en uit. `Genoeg` is echter een rekbaar begrip. Gelukkig of helaas telt ons land een leger aan financiële deskundigen en deskundologen die al dan niet in overheidsdienst bepalen wat `genoeg` is. Dat die er met al hun rekenarij er geregeld naast zitten zegt eigenlijk  ook al genoeg. Zij verdienen er ieder geval een dik betaalde boterham aan.

Voor het bedrijfsleven is het eenvoudig. Kun je niet aan je schulden voldoen en kun je die op korte en soms wat langere termijn niet aflossen dan ga je failliet en is het over en uit. Kijk maar naar de Syrische winkel van Majd Alswahi in de Lange Hezelstraat, Modeconcern Esprit en al die andere 1100 Nederlandse bedrijven die alleen dit jaar al op de fles zijn gegaan.   

Maar vaak spelen er ook andere zaken. Mensen die de top van hun `business` bereikt hebben en leven in de wereld van succes, rijkdom, macht, constante aandacht en bijbehorende glamour, vergeten maar al te vaak de realiteit van alle dag.

Ze zijn speciaal en denken dat ze als een soort `Übermensch` boven alle normen, waarden en wetten van het klootjesvolk staan en zich zelfs aan het dat klootjesvolk kunnen vergrijpen. Dag Ali en consorten. Zo werkt het al lang niet meer!

Over en uit is het voor Biden als presidentskandidaat van de Democraten in de V.S. Op twee centimeter na was het voor Trump ook over en uit geweest.

Deze `toppers` zijn al zo lang in de running dat ze een absoluut gevoel van onmisbaarheid hebben. Totdat uiteindelijk hun eigen benen hen niet meer kunnen dragen en uiteindelijk struikelen over die ene onverwachte bananenschil. Voor Biden betekende het desastreuze tv-debat het definitieve over en uit.

Nee, voor Trump geldt dat nog niet. Nadat de kogel zijn oor schampte kreeg hij al helemaal het gevoel door onze lieve heer uitverkoren te zijn om Amerika uit de `ellende` te verlossen. Bij zijn aanhangers rolden de tranen van adoratie over de wangen toen zij hun messias na de aanslag voor het eerst weer hoorden raaskallen over de toekomst van zijn Great America. Hij zal `Gods natie op aarde`, verlossen van al het kwade; van alle illegalen, transgenders, abortus, milieubeschermers, klimaatalarmisten en kritische ambtenaren. Eigenlijk van iedereen die zich zorgen maakt over de toekomst en het niet met hem eens is.

Als Trump met al zijn gevloek, getier, scheldkanonnades en maar liefst 91 aanklachten en al 5 veroordelingen in juridische zaken aan zijn broek wordt herkozen is het met de American Dream ook over en uit. De idealen waarop het land gebouwd is; democratie, vrijheid, rechten, zelfbeschikking, kansen en gelijkheid voor iedereen, gelden dan alleen nog maar voor hemzelf en zijn trouwe volgelingen. Vandaar dat niet alleen zo`n beetje de helft van de VS maar ook de rest van de vrije wereld hem bestempelt als een leugenachtige valse profeet voor wie het over en uit snel mag komen.

Trouwens, ik heb al dagen lang geen kat meer gezien. Misschien heeft de heersende dodelijke kattenziekte Panleucopenie hun over en uit wel bespoedigd. Zonder vaccinatie door een dierenarts zijn de overlevingskansen van de beestjes niet erg groot en slechts 30 procent van alle huiskatten heeft zo`n prik gehad. Te duur misschien?

De vogels vieren feest en de overgebleven kinderspeelplaatsjes en pierenbadjes blijven de rest van de vakantie gelukkig wel vrij van kattenpoep. Zo zie je maar, over en uit heeft ook een keerzijde!

Fijne vakantie verder!
Carolus

Meer columns lezen van Carolus? Lees hier de voorgaande column.


Dit bericht delen:

Advertenties