Velorama neemt eerste zilveren replica Rijwielbelastingplaatje op in collectie

Van onze redactie
1 augustus 2024

Vandaag heeft Gert Jan Moed, voorzitter van het Nationaal Fietsmuseum Velorama te Nijmegen de allereerste zilveren replica van het Rijwielbelastingplaatje, in het kader van 100 jaar Rijwielbelastingplaatje, opgenomen in de museum collectie. De exclusieve zilverbaar met partiële vergulding is vanaf nu in het museum te bewonderen. De Koninklijke Nederlandse Munt sloeg in 1924 het origineel en nu 100 jaar later ook de replica. De uitgifte is direct verkrijgbaar op www.knm.nl.

Foto: Voorzitter Gert Jan Moed met het eerste Rijwielbelastingplaatje, geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt

Het Nationaal Fietsmuseum Velorama, besteedt aandacht aan 100 jaar Rijwielbelastingplaatje met een speciale expositie die vandaag wordt geopend. Onderdeel van de zeer complete en informatieve tentoonstelling is de puur zilveren replica met partiele vergulding van het allereerste exemplaar dat in 1924 door de ’s Rijks Munt werd geproduceerd. Deze is nu exclusief, in een oplage van slechts 100 exemplaren, opnieuw geslagen door de Koninklijke Nederlands Munt. In de expositie is niet alleen aandacht voor de rijwielbelastingplaatjes maar is er ook aandacht voor het produceren van het plaatje, de regelgeving en het houden van toezicht. En wat te denken van diefstal, belastingontduiking en de spot die werd gedreven rondom deze belasting. Het komt allemaal voorbij in deze tentoonstelling waarin ook oude beeld- en geluidsfragmenten worden gepresenteerd.

Meest gehate belasting
Destijds de meest gehate vorm van belasting en nu ook niet meer voor te stellen: Rijwielbelasting! Met de opkomende populariteit van de tweewieler, zag de overheid zich in de jaren 20 vorige eeuw gedwongen om een netwerk van fietspaden aan te leggen. Daarvoor was geld nodig. Minister van Financiën Colijn besloot in 1924 om vanaf 1 augustus iedere fiets met fl. 3,- per jaar te belasten. In 1924 waren er 1,7 miljoen fietsen waarover belasting verschuldigd was. In de crisistijd werd dit bedrag verlaagd naar fl. 2,50 per jaar. Werkelozen kwamen in aanmerking voor een gratis plaatje waarin duidelijk een rond gat geponst werd. Zij mochten hiermee op zondag niet fietsen.

In 1941 maakte de Duitse bezetter van Nederland een einde aan de Rijwielbelasting.
Het 100-jarig jubileum van deze bijzondere belasting is de reden dat de Koninklijke Nederlandse Munt een replica van het Rijwielbelastingplaatje 1924 heeft uitgebracht.

Ontwerp en oplage van de jubileumuitgifte
Ruim 100 jaar geleden werd een heuse ontwerpwedstrijd uitgeschreven om het rijwielplaatje vorm te geven. Echter voor de eerste editie van 1924 koos men uiteindelijk om het Franse model te kopiëren. De 2024 uitgifte is partieel verguld en zit in een toepasselijke houder, inclusief genummerd Certificaat van Echtheid. Het Rijwielbelastingplaatje heeft een zeer gelimiteerde oplage van 100 stuks en is direct te bestellen op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.


Nationaal Fietsmuseum Nijmegen | Waalkade 107 | 6511 XR Nijmegen


Dit bericht delen:

Advertenties