10 jaar na dato!
Van Jeugd Olympisch basketbal-zilver naar volwassen Olympisch Goud 3x3

Van onze redactie
6 augustus 2024

Maandagavond 5 augustus 2024 werd geschiedenis geschreven. In een kolkend stadion op de Place de la Concorde in Parijs werd het Nederlands 3x3 heren basketbalteam Olympisch Kampioen.
Maar dit kampioenschap is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het kleine Nederland excelleert al enige jaren in deze nog nieuwe sport. International Charlotte van Kleef, opgegroeid in Nijmegen, kan daar over meepraten.


Podium 2014.

Het 3x3 basketbal kreeg voor het eerst serieuze internationale aandacht toen het tijdens de Jeugd Olympische Spelen in 2010 in Singapore op het programma werd gezet. Maar toen was het 3x3 basketbal nog niet door de Nederlandse basketbalwereld ontdekt.

Vier jaar later was dat compleet anders. Vier talentvolle Nederlandse basketbalsters wisten zich te kwalificeren voor de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing China. Janis Ndiba, Esther Fokke, Fleur Kuijt en Charlotte van Kleef vertrokken met een groep van 41 jeugdsporters onder leiding van chef de equipe Mark Huizinga naar het Verre Oosten om zich te meten met de wereldtop.
Het werden 3 weken om nooit te vergeten. Nederland verloor de openingswedstrijd van gastland en heersend Olympisch kampioen China, maar daarna volgenden overwinningen op Estland, Venezuela, Syrië, Hongarije, Spanje, Duitsland, Brazilië, Slovenië en Quam. De kwartfinale werd nu wel van China gewonnen en in de halve finale werd wederom Spanje aan de zegekar gebonden. De finale werd gespeeld tegen Amerika. IOC-voorzitter Thomas Bach was aanwezig, mede omdat 3x3 basketbal toen op de nominatie stond om een volwassen olympische sport te worden. Het Nederlands meisjesteam verloor weliswaar de finale, maar won een historische zilveren olympisch medaille. De eerste medaille voor basketbal Nederland, want niet eerder was er een medaille gewonnen, niet in het 3x3 maar ook niet in het 5x5 basketbal.

All Star Team 2023-2024.

De in Nijmegen opgegroeide Charlotte van Kleef had hiermee haar hart verpand aan het 3x3 basketbal. Vele toernooien volgden van wereldkampioenschappen bij de vrouwen, U23 Nations Leagues tot studentenkampioenschappen. In 2018 werd ze de eerste Nederlander (m/vr) die de eerste plaats op de FIBA-wereldranglijst wist te behalen. De toen 21-jarige Charlotte van Kleef deed dat in zowel de U23 als de senioren categorie. Tot op de dag van vandaag wist geen andere Nederlander haar dat na te doen, maar mogelijk dat na de Olympische finale Worthy de Jong bij de heren de eerste plaats bereikt.

Na een 5x5 buitenlandavontuur in Australië en België sloot Charlotte van Kleef zich in 2019 aan bij het 3x3 Olympisch programma van de basketbalbond. Twee jaar lang werd intensief getraind om de Olympische Spelen in Tokyo 2021 te halen, maar dat lukte net niet. Eén van haar laatste 3x3 kunstjes van Charlotte van Kleef was het behalen van de zilveren medaille bij de World Beach Games in 2019.

De 27-jarige Charlotte van Kleef heeft zich nu weer gericht op het 5x5 basketbal. Ze speelt in de Nederlandse dameseredivisie bij TopKip Lions Landsmeer en werd afgelopen seizoen gekozen in het All Star Team. Afgelopen weekend speelde ze nog met het Nederlands 5x5 damesteam een drielandentoernooi in Ierland. 3x3 basketbal doet ze nu vooral nog recreatief in de zomermaanden.
Maar genieten doet ze nog steeds wel van het 3x3 spelletje.
En wie niet, want de gouden finale partij van de Nederlandse heren op de Olympische Spelen was toch fantastisch?

Meer informatie over 3x3 basketbal: https://www.basketball.nl/orange-lions/3x3-basketball/

Charlotte tegen Oostenrijk.


Dit bericht delen:

Advertenties