Derde mini-expo in HEMA-etalages: Operatie Market Garden

Van onze redactie | Foto's: Geert Timmer & Ger Neijenhuyzen
19 augustus 2024

Hoe operatie Market Garden van Nijmegen een frontstad maakte

Samen met de Stichting Nijmegen Wederopbouwstad en de HEMA verzorgt het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis vijf mini-tentoonstellingen in de HEMA-etalages aan de Augustijnenstraat. Vanaf september 2024 tot mei 2025 is daar de derde deelexpositie te zien, getiteld: ‘Market Garden en Frontstad’.

Opmars stokt
De operatie Market Garden is het symbool geworden van de militaire mislukking bij Arnhem – een brug te ver. Terwijl de geëvacueerde Arnhemse bevolking in spanning wacht op de aanstaande bevrijding, wordt er in Nijmegen hevig gevochten. Nijmegen wordt bevrijd maar de opmars stokt ook.

Granatentijd
Het oostelijk gedeelte van de stad, bij de brug, wordt vernield door die oorlogshandelingen. Nijmegen wordt frontstad met honderdduizenden geallieerden in de stad en omgeving. Een frontstad die wordt beschoten vanuit Duitsland, waarbij opnieuw honderden Nijmegenaren omkomen. Deze periode wordt in Nijmegen ook de Granatentijd genoemd.

Herdenkingsjaren 2024 en 2025
In 2024 en 2025 worden de verwoesting van de binnenstad, de bevrijding van Nijmegen en de wederopbouw herdacht. De deelexposities wisselen op de dag van bepaalde dag van tachtig jaar geleden. De reeks deelexposities over het oude Nijmegen van weleer, de verwoesting en het nieuwe weer opgebouwde centrum zijn in totaal twee jaar in de binnenstad te zien. Ook de veranderingen van na de wederopbouwfase, denk bijvoorbeeld aan de Marikenstraat, komen aan bod.

Erfgoedprijs 2024
Deze tentoonstellingenreeks kreeg onlangs nog een speciale vermelding in BNG Bank Erfgoedprijs 2024 die werd uitgereikt aan de gemeente Nijmegen. Het op een laagdrempelige manier van exposeren op een verrassende locatie in de buitenruimte viel de jury in positieve zin op.

Foto's: op 18 september 2022 werd de heroïsche Waaloversteek herbeleefd.


Dit bericht delen:

Advertenties