Zilveren Waalbrugspeld voor Huub Janssen van Kinderdorp Neerbosch

Van onze redactie
24 augustus 2024

Het Kinderdorp Neerbosch’ Waalbrugspeld-geheim...

In de kleinste wijk van Nijmegen, Kinderdorp Neerbosch, wonen 26 huishoudens. Naast de gezinnen zijn er verschillende zorginstellingen, een school, een museum en eigen begraafplaats. Kinderdorp is een groene oase, omringd door industrie en een snel- en waterweg. Het dorp is gesticht als een wezendorp in 1867 door Johannes van ’t Lindenhout en zijn vrouw Hendrina Sipman, als een opvangplek voor arme weeskinderen. Een bijzondere plek aan de ‘rafelrand van de stad’, vanwege zijn ligging en historie. Vanaf 2000 is het particuliere zorgterrein in handen gekomen van een projectontwikkelaar en vanaf 2018 is het in eigendom van gemeente Nijmegen, maar nu als een mini-wijkje.

Op Kinderdorp Neerbosch woont Huub Janssen, een persoon met een niet aflatende inzet voor alles wat op zijn pad komt. In 1974 is hij als groepsleider voor de jeugdzorginstelling op Neerbosch komen wonen. Zijn positieve, eigenzinnige benadering gaat altijd gepaard met een kwinkslag. De man is niet boos te krijgen. Hij zet zich in voor de kinderbescherming, als voogd, kinderen in nood, voor de voetbal, de Vierdaagse-camping, noem het maar op en Huub is van de partij. Als vrijwilliger, of om in een commissie of vereniging te stappen, dan staat Huub meteen klaar en altijd met grote inzet. Kinderdorp heeft een Belangvereniging (BVKN), waarvan hij al zeker 15 jaar voorzitter is. Hij kondigt af en toe aan dat zijn plek vacant is, maar als niemand zich aandient voor zijn functie, gaat hij weer net zo vrolijk en enthousiast verder. Dat kenmerkt Huub.

De Zilveren Waalbrugspeld
Nijmegen heeft voor inwoners die met hun inzet de stad een beetje beter maken een bijzondere onderscheiding, de Zilveren Waalbrugspeld. Vanuit Kinderdorp Neerbosch is het plan opgevat om bij gemeente Nijmegen het verzoek in te dienen voor de Zilveren Waalbrugspeld voor Huub Janssen. Extra eervol is dat deze speld wordt uitgereikt door onze burgemeester Hubert Bruls. Het verzoek is gehonoreerd, en op zaterdag 24 augustus zal een nietsvermoedende Huub rond de klok van vijf uur de welverdiende Waalbrugspeld opgespeld krijgen. Dit gebeurt tijdens de jaarlijks buurtborrel/feest, ieder jaar in een andere tuin. Dit jaar is het bij de voorheen ‘Tekenschool’. Om de feeststemming wat te vergroten hebben de buurtbewoners een lied gemaakt voor deze gelegenheid. Op de melodie van “Al mot ik krupe”, het Nijmeegs volkslied, dat kan niet anders, want Huub is een rasechte Nijmegenaar. Hopelijk gaat het lukken en wordt het ‘geheim’ niet vroegtijdig bij Huub ter ore gekomen... dan is deze onderscheiding een verrassing en kroon op zijn inzet.

... En het is gelukt! Burgemeester Hubert Bruls speldde rond 17:00 uur de Zilveren Waalbrugspeld op het T-shirt van Huub Janssen, een eer die hij volop verdient!

Foto door Anne-Marie Jansen.


Dit bericht delen:

Advertenties