Lezing ‘Ik zie je aan de overkant’, een roman over Market Garden 1944

Van onze redactie
26 augustus 2024

Op woensdag 11 september van 20.00- 21.30 uur houdt Brenda Meuleman een presentatie over haar boek ”Ik zie je aan de overkant”. Deze presentatie is voor Huisvrienden gratis bij te wonen, anderen betalen 5 euro per persoon. De locatie is de Mariënburgkapel aan de Mariënburg 26 in Nijmegen. Deze is rolstoelvriendelijk ingericht.

Vooraf aanmelden
Wil je zeker zijn van een plekje? Koop dan alvast een ticket via de website of aan de balie. Online aanmelden kan via: Lezing: Nijmegen tijdens Market Garden - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (kijk op de website van het Huis bij Agenda). De balie is van dinsdag tot en met zondag geopend. Kijk naar de openingstijden op de website.

Market Garden
Brenda Meuleman uit Nijmegen schrijft historische romans. Haar laatste boek ‘Ik zie je aan de overkant’ gaat over het Nijmegen in september 1944. Vlak voor en tijdens Operatie Market Garden. Het boek is ontstaan na uitgebreid onderzoek van de gebeurtenissen in en rond de stad in de Tweede Wereldoorlog. ‘Hoe zag de stad eruit toen de geallieerden in Nijmegen arriveerden?’ , ‘Wat gebeurde er in de dagen rond de bevrijding van Nijmegen?’, ‘Wat voor spanningen waren er in de dagen rond de Operatie Market Garden en welke rol speelde het verzet?’

Waargebeurde feiten
In het boek volgt zij een Amerikaanse parachutist die vanuit zijn legerbasis in Engeland vertrekt en in het ongewisse springt in een land waar hij nog nooit van heeft gehoord. Het verhaal gaat ook over drie vrouwen: een moeder en haar twee dochters, waarvan er één betrokken is bij een verzetsgroep. Alledrie plegen ze verzetsdaden en ondervinden de gevolgen daarvan. Een en ander is gebaseerd op waargebeurde feiten.

Himmler in Nijmegen?
Brenda vertelt tijdens haar boekpresentatie over de locaties die in haar boek voorkomen en waarom ze juist die gekozen heeft. In het boek komt ook Heinrich Himmler voor. Hij zou in Nijmegen zijn geweest tijdens de Operatie Market Garden om een gevangene in de Belvédèretoren te ondervragen. Maar of dit waar is?

Foto: Burgemeester Bruls nam de historische roman van Brenda Meuleman in ontvangst op 22 augustus. (foto: Ger Neijenhuyzen).


Dit bericht delen:

Advertenties