[Column] LS '13.500 nieuwe studenten springen in het diepe'

Tekst: Carolus
28 augustus 2024

Vorige week begonnen de scholen weer en was de introductieweek van de Radboud Universiteit. Deze week is de HAN aan de beurt. In twee weken maken zo`n 13.500 nieuwe studenten kennis met Nijmegen.

Hele hordes nieuwelingen, gehuld in kleurige T-shirtjes van hun studierichting, dolen achter hun mentor door de binnenstad. De kroegen en terrassen puilen weer uit en tegelijkertijd staan de media vol met berichten over de kamernood. Noodgedwongen slapen veel studentjes nog bij pa en ma thuis of ze zoeken hun heil in tentjes op campings in de omgeving. Ze hopen de vier `eigen` muurtjes in de stad snel te vinden.
Gemiddeld ben je daarvoor in Nijmegen `slechts` 754 euro aan huur kwijt. `Slechts`, omdat je daar in Amsterdam al 961 euri voor neer mag tellen.

De basisbeurs voor uitwonende studenten bedraagt 302,39 euro. Afhankelijk van het inkomen van de ouders is er een aanvullend bedrag  tot maximaal 457,60 euro mogelijk. Bijlenen kan altijd, maar wel tegen een marktconforme rente. Geen vetpot dus. Driekwart van alle studenten heeft een bijbaan, werkt hard en veel voor weinig geld. Bijklussen en een bijdrage van pa en ma zijn dus noodzakelijk en welkom.

Je hebt 4 jaar recht op de (aanvullende) beurs. Haal je binnen de 10 jaar je papiertje worden deze omgezet in een gift. Doe je er langer over moet je alles plus berekende rente terugbetalen. Maar dan ben je ook een eeuwige student en da`s al lang een uitgestorven ras. Ik ken er maar één en da`s een kei in zijn vakgebied.

Maar er ligt een dikke adder onder het gras. Als het aan het nieuwe kabinet ligt betalen vanaf 2026 studenten die meer dan één jaar langer doen over hun studie 3000 euro langstudeerboete. Deze boete komt dan bovenop het jaarlijkse collegegeld van 2530 euro. Het is een stok achter de deur om sneller af te studeren, maar vooral een bezuinigingstruc.

Schande, roepen de studenten in koor. Wij zijn generatie Z. Wij hebben alle tijd nodig om ons op alle fronten te ontwikkelen. En daar zijn wij heel druk mee, doen alles tegelijkertijd en als het moet op wel vijf schermen naast elkaar: googelen, netflixen, muziek luisteren, ondertussen huiswerk maken en natuurlijk ook nog Appen, Snappen en Insta checken. Kikadewado (kind kan de was doen)!
Vergissen is menselijk, dus is het logisch dat wij tussentijds van studierichting veranderen. Of wij willen bestuurswerk gaan doen, want dat hoort immers bij onze ontwikkeling. Bovendien zijn wij de coronaklap nog niet te boven, lijden onder de prestatiedruk en is het sowieso slecht met onze mentale gezondheid. En we willen ook de hele wereld nog redden want er is veel mis. Van die lastubo worden wij heel cringe en moeten naar de psych. Voor de boomers onder u: bij die langstudeerboete voelen wij ons heel ongemakkelijk en moeten naar de psycholoog.

Generatie Z, Gen-Z, geboren tussen 1997 en 2012, is voer voor psychologen. Het is de generatie die geboren is met internet en een mobieltje in de hand.
Volgens gedragswetenschappers heeft deze generatie de volgende kenmerken: zoekt stabiliteit, is ondernemend, ademt technologie, vindt persoonlijk contact belangrijk, is competitief, staat open voor verandering, vindt diversiteit vanzelfsprekend, heeft voorkeur voor onafhankelijkheid, is open minded en bezig met duurzaamheid.
Het vergaren van persoonlijk bezit en status zijn mooi meegenomen maar geen doel op zich.

Toe maar, da`s niet niks. Op zich zijn dit wel de kenmerken waar je in onze snel veranderende wereld mee vooruit kunt. Maar door alle onzekerheden van nu raken deze jongeren ook snel hevig met zichzelf in de knoop. Dus voer en een goudmijn voor psychologen.

Er komen de komende jaren heel wat psychologen bij. De opleidingen zitten bomvol. Volgende week starten er alleen al in Nijmegen 270 studenten met de opleiding aan de HAN en maar liefst 600 aan de universiteit. Als die allemaal nodig zijn dan wordt ons `gave landje` over een paar jaar heel ongelukkig!

Een groot gedeelte van de opleiding gaat in het Engels. Je kunt zelfs kiezen voor de volledig Engelstalige stroom. Makkelijk voor de buitenlandse studenten, vooral uit Duitsland, die na de hoog aangeschreven opleiding als Herr of Frau Doktor weer naar huis gaan. Maar of alle Nederlandse toekomstige `klanten` van psychologen daarmee uit de voeten kunnen is maar de vraag. In je moerstaal kun je je toch beter zeggen wat je op je lever hebt.

Maar goed, Nijmegen krijgt er weer heel wat nieuwe inwoners bij. Met zo`n 20.000 kamerbewoners wordt de stad in ieder geval geen slaapstad ergens in het oosten van het land. Reuring genoeg! Universiteit en hogeschool zijn goed voor zo`n 13.000 banen en die zorgen niet alleen voor centjes, maar ook voor internationaal aanzien. En die 20.000 kamerbewoners hebben stemrecht en zorgen er met hun gebrekkige kennis over de echte problemen in de stad wel voor dat hun Nimma ook tegelijkertijd Havanna aan de Waal blijft.

Gehoord op het terras van mijn stamkroeg. Twee jonge lieden puffen uit op het terras. Ze spreken koeterwaals maar komen toch niet uit een ver buitenland.`Biertje?`
`Abso, maar we doen er geen biba bij en al helemaal geen bopla. Ik heb gister al een vloerpizza gelegd. Trouwens, ik heb liever een straaljager of een japie anders krijg ik een bbio.`
Heb je aan die bijstandsstokjes dan genoeg?`
`Vooruit, hooguit een brokroma. Daarna snel weg hier tis een lawa, met de burgerrups naar thuisthuis voor vvv. Ik kan niet ghosten, daar worden ze salty van.`
`Zeker mdm?`
`Nee, alleen een kwarrel van vroeger. Ik hoop dat ze niet ongi is anders wordt het plalo.`
`Dus je mist de vrijmibo?`
`Maken we er toch een dimibo van!`

En daar is geen woord Nimweegs bij. Vooruit, hier de vertaling:

`Biertje?`
`Zeker, maar we nemen er geen bitterballen bij en al helemaal geen borrelplank. Ik heb gisteren al moeten kotsen. Trouwens, ik heb liever een jonge jenever met bitterlemon of met appelsap anders krijg ik een bierbuik in opleiding.`
`Heb je aan zoutstengels dan genoeg?`
`Hooguit een broodje kroket met mayonaise. Daarna ben ik hier snel weg. Het is nog lang een lange wandeling. Met de trein naar mijn ouderlijk huis voor een ontmoeting met vrienden van vroeger. Anders denken ze dat ik niks meer van me laat horen en dan worden ze boos.
`Zeker met de meiden.`
`Nee, alleen en kwaliteitsscharrel van vroeger. Ik hoop dat ze niet ongesteld is anders wordt het platonisch logeren.`
`Dus je mist de vrijdagmiddagborrel?`
`Maken we er toch een dinsdagmiddagborrel van!`

De heren studeren bestuurskunde. Dat belooft wat voor de toekomst.

Carolus

Meer lezen van Carolus? Lees hier zijn voorgaande column.


Dit bericht delen:

Advertenties