Expositie: OverBruggen: 80 jaar Waaloversteek en 10 jaar Sunset March

Van onze redactie
30 augustus 2024

Vanaf 7 september 2024 is er bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een expositie ingericht met de titel: OverBruggen. Deze is van de stichting Sunset March. De locatie is de Mariënburgkapel aan de Mariënburg 26 in Nijmegen. Deze is rolstoelvriendelijk ingericht. De entree is gratis. Kijk voor openingstijden op de website van het Huis. De expositie is er te zien tot 17 november.

Dagelijkse Waaloversteek
Op 20 september 2024 is het tachtig jaar geleden dat de Waaloversteek plaatsvond. Sinds tien jaar wordt er op brug De Oversteek dagelijks de Sunset March gelopen om deze gebeurtenis te herdenken. In de expositie duikt de Stichting Sunset March dieper in het verhaal van de oversteek en de verschillende manieren waarop zo’n historisch moment wordt herdacht. Van het maken van een kunstwerk op een brug, tot het delen van persoonlijke verhalen tijdens een Sunset March.

Brug als oorlogsmonument
De gewaagde actie van geallieerde troepen zorgde voor de bevrijding van Nijmegen, maar kon niet voorkomen dat Operatie Market Garden te veel vertraging opliep. De geallieerden hadden met de operatie alle grote rivieren over willen steken, maar kwamen uiteindelijk niet verder dan de Waal. Elke avond met zonsondergang loopt een ‘veteraan van de dag’ van zuid naar noord op De Oversteek, eindigend bij het monument van de Waalcrossing. Op looptempo gaan de 48 lantaarnpalen op de brug aan, ter verwijzing naar het aantal gevallen geallieerden tijdens de Waaloversteek. Hiermee is de brug het grootste oorlogsmonument van Europa. Het is tien jaar geleden dat deze moderne manier van herdenken voor de eerste keer plaatsvond. 


Dit bericht delen:

Advertenties