Nijmegen Toen en Nu

Van onze redactie
7 september 2014
In onze rubriek 'Nijmegen Toen en Nu' plaatsen we een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief en aangevuld met informatie over de betreffende locatie. Vandaag de Stationstunnel met een foto uit 1961.
Het straatbeeld rondom het station is de laatste halve eeuw ingrijpend veranderd. Met het aanleggen van de tunnel is in het begin van de jaren zestig begonnen. Op de oude foto uit 1961 zijn zowel de tunnel als het stationspostkantoor in aanbouw. De tunnel werd op 1 juni 1966 geopend en was daarmee de langste spoortunnel van Nederland. Het PTT postkantoor werd twee jaar eerder geopend en is in 2008 na een ontruiming van krakers vroegtijdig gesloopt omdat de plannen voor nieuwbouw van Doornroosje al op stapel stonden. Toch heeft het tot 2011 geduurd tot men met de nieuwbouw van de poptempel begon. Het nieuwe Doornroosje met daarboven 350 studentenwoningen wordt op 1 oktober geopend.
Kuil
Achter de nieuwbouw van Doornroosje lag vroeger een kuil van waaruit de gemeentelijke gas- en waterdistributie verzorgd werd. De gashouder is op de oude foto uit 1961 nog zichtbaar en werd enkele jaren daarna gesloopt. De watervoorziening aan de Nieuwe Marktstraat is nog in werking maar wordt met sluiting bedreigd. Een groot gedeelte van de kuil werd dichtgegooid, maar een deel is nog zichtbaar onder het politiebureau dat in 1997-1998 gebouwd is. Na de opvulling werd de Stieltjesstraat doorgetrokken naar het Stationsplein. Of het straatbeeld rondom het station in de toekomst verder zal veranderen is nog onduidelijk. Er bestaan plannen om Metterswane, het kantoorgebouw tegenover het station, te slopen en herbouwen.Maar deze plannen zijn voorlopig op een laag pitje gezet.

Bron oude foto: Regionaal Archief Nijmegen
Verslaggeving: Willem Spang



 

Dit bericht delen:

Advertenties