Nieuwe Nederlandse orgelmuziek in de Stevenskerk

Van onze redactie
4 september 2024

Op dinsdag 10 september zal Cor Ardesch in de Stevenskerk in Nijmegen muziek van Nieuwe Nederlandse componisten ten gehore brengen. Hij speelt daarbij composities van twee duo’s componisten uit een vroegere en latere periode van vorige eeuw die Nederland op de internationale kaart van de orgelmuziek hebben gezet. Componist Jan Welmers is overigens in de Stevenskerk actief geweest als stadsorganist.

Het concert begint om 20.15 uur en kost 15 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar in de webshop Cor Ardesch - Ik Ben Aanwezig

Nederlandse 20e-eeuwse componisten
Het eerste duo, Hendrik Andriessen en Albert de Klerk, markeert de eerste eeuwhelft. Zij werkten beiden vanuit de Haarlemse St. Josephkerk. Andriessen was destijds een van de belangrijkste Nederlandse componisten; de Sonata da Chiesa typeert zijn stijl. De Klerk studeerde bij Andriessen en droeg zijn Tien Orgelwerken aan zijn leermeester op.

Het tweede duo, Jan Welmers en Bert Matter, werd vanaf de jaren 60 belangrijk voor de orgelmuziek in Nederland: ze gingen minimalistisch componeren, Welmers schreef grotere en vrijere vormen. Ardesch laat zijn ontluikende creativiteit horen en een later werk dat is opgedragen aan Matter, die op zijn beurt meer toegankelijke repetitieve muziek componeerde.


Dit bericht delen:

Advertenties