Indringende documentaire over 1944: 'Wij wisten niet wat oorlog was - buren worden vijanden'

Van onze redactie
5 september 2024

Goed om terug te kijken, in aanloop naar de herdenking van Market Garden en de bevrijding van onze regio in 1944: de indringende documentaire 'Wij wisten niet wat oorlog was: buren worden vijanden', te zien op Omroep Gelderland. Kijk hier deel 1:

Een tweedelige documentaire over de Tweede Wereldoorlog waarin het gezin van Antoon Bouten, verzetsman en hoofdonderwijzer van de jongensschool in het dorp Ooij, centraal staat. De documentaire brengt het verzetswerk van Bouten en zijn zonen in beeld. "In de Ooijpolder begon de oorlog pas echt in 1944."

Jarenlang in een door de Duitsers bezet land leven, maar eigenlijk weinig meekrijgen van de oorlog. Dat was tijdens de Tweede Wereldoorlog het geval voor inwoners van De Ooijpolder.
In de documentaire Wij Wisten Niet Wat Oorlog was: buren worden vijanden vertelt Cea van Dillen-Janssen over die periode. Ze is nu schrijfster, maar was bij het uitbreken van de oorlog nog maar drie jaar. Haar vader Theo was onderwijzer op de lagere school. Tijdens de oorlog hield hij een dagboek bij. "Ik ken de verhalen dus uit het dagboek van ons pa", vertelt ze.

Dit bericht delen:

Advertenties