Thema-avond: Queer activisme en (Nijmeegse) feminisme, toen, nu & straks

Van onze redactie
6 september 2024

Nijmegen heeft een rijke geschiedenis van queer- en feministisch activisme, vanaf de jaren ‘60 tot aan de dag van vandaag. Wat kunnen verschillende generaties activisten van elkaar leren? SPOTforall, Lesbisch Archief Nijmegen, Amnesty Nijmegen en feministisch/queer skatecollectief de Rollende Mina's gaan hierover in gesprek tijdens een thema-avond, op donderdag 19 september in Waalhalla.

De thema-avond begint met een skateboardworkshop voor beginnende (queer)skaters om 19:00. Vanaf 20:00 begint het programma met het Amnesty LHBTQIA-Mensenrechtenspel, een tentoonstelling over de geschiedenis van het Nijmeegse feminisme, en een paneldiscussie over activisme vroeger en nu. Deelnemers aan het panel zijn Celia Okoro (Nachtburgemeester van Nijmegen), Judith Holzmann (Catcalls of Nimma), An Stalpers (Lesbisch Archief) en Brigit Megens (Human Rights Activist van Amnesty Nederland). Wat betekent activisme voor hen? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen per generatie? En hoe gaan we samen de toekomst tegemoet?

Expositie ‘Wij staan op jullie schouders’
De hele avond is de tentoonstelling ‘Wij staan op jullie schouders’ te bekijken, met zeefdrukken van beeldend kunstenaar Simone Bauhuis van de Rollende Mina’s. Beeldmateriaal uit het Lesbisch Archief vormt het uitgangspunt van de expositie. Elk kunstwerk vertelt een verhaal over de Nijmeegse vrouwen- en lesbische beweging van eind jaren ‘70 en begin jaren ‘80. Het geeft een kijkje in het dagelijks leven van vrouwen en lesbiennes en de strijd die zij hebben geleverd voor het queerleven van nu. Later dit jaar wordt een boekje over de tentoonstelling uitgebracht.

De activismeavond vindt plaats op donderdagavond 19 september in Waalhalla op het NYMA-terrein in Nijmegen. Tickets zijn voor €5,00 aan de deur te koop (incl. consumptie). Wil je deelnemen aan de skateworkshop, meld je dan aan via de Instagram van de Rollende Mina's, of https://ap.lc/rVulQ.

Foto: Heksennacht in 1978.


Dit bericht delen:

Advertenties