N.E.C. boekt overtuigende oefenzege op Excelsior

Van onze redactie
4 september 2014
In een zonovergoten Goffertstadion en in verband met het interlandweekend, speelde N.E.C. vanmiddag een oefenwedstrijd tegen de nummer zes van de Eredivisie, Excelsior. Onder toeziend oog van zo'n twaalfhonderd supporters versloeg N.E.C. de Kralingers met 3-1.
Bij N.E.C. ontbraken Alireza Jahanbakhsh, Paco van Moorsel, Gregor Breinburg, Jeffrey Leiwakabessy, Kristjan Emilsson, Bahnou Diarra en Kevin Conboy. Anthony Limbombe en Giovanni Gravenbeek debuteerden in de basis.
De wedstrijd, onder leiding van assistent-trainer en technisch directeur van Achilles '29 Frans Derks, begon uiterst tam. Het eerste kwartier liep niet over van de spanning en de bal werd vooral rondgeschoven tussen beiden verdedigingen en het middenveld. In de 16e minuut ontbrandde de wedstrijd echter. Eerst was er een levensgrote kans van Limbombe die, na een uitstekende dieptebal van Navarone Foor, zijn directe tegenstander uitkapte maar vervolgens naast schoot. Een minuut later was het wel raak; een voorzet van Marcel Appiah werd door een verdediger van Excelsior voor de handen van keeper Damen weggekopt. Deze stond daardoor te ver voor zijn goal en Muhammed Mert, die zich later ontpopte tot man van de wedstrijd, kopte met een uiterst fraaie boogbal over de keeper binnen: 1-0.
Direct hierna kwam er een kans voor Excelsior. MikeVanhamel kwam ver zijn goal uit naar de zijkant en de bal werd langs hem heen voorgegeven. Tobias Haitz wist echter voor een leeg doel te ontruimen voor er een Excelsior-been binnen kon schieten. Weer drie minuten later schoot nieuwkomer Limbombe wel raak. Na een mooie een-twee met Mert gaf hij oud-N.E.C.'er Bovenberg het nakijken en knalde in de korte hoek venijnig raak: 2-0.
De rest van de eerste helft leverde verder nog wat leuke combinaties op, maar echt uitgespeelde kansen werden niet meer gecreëerd. Spits Sjoerd Ars kampte met griepklachten en werd om die reden in de 33e minuut voor Thijs van Hofwegen. Christian Santos ging in de spits spelen en Van Hofwegen op rechts.

Aan het begin van de tweede helft wisselde Roy Hendriksen, die de taken van Ruud Brood voor deze wedstrijd overnam, één keer. Tom Daemen, die een behoorlijke eerste helft speelde, werd gewisseld voor talent Kenny Elders. Daardoor werd Giovanni Gravenbeek rechtsback, kwam Appiah op het middenveld te spelen en werd Elders op de linksbackpositie geposteerd.

De tweede helft was lang een uiterst onspectaculaire bedoening. Sporadisch werd er een mooie actie of combinatie uitgevoerd, maar gevaar leverde het niet op. Excelsior-trainer Dijkhuizen probeerde wat aan het wedstrijdbeeld te veranderen door in een keer alle vijf zijn wisselspelers in te brengen, maar veel leverde dit niet op.
Limbombe etaleerde in de 61e minuut wederom zijn klasse. Hij passeerde Bovenberg en haalde van een meter of 25 snoeihard uit. Zijn afstandschot spatte uiteen op de lat achter een verbouwereerde keeper.
Een minuut later was het tijd voor het officieuze N.E.C.-debuut van een jeugdspeler. A1-speler Patrick Joosten verving Gravenbeek en Daan Disveld kwam erin voor Rens van Eijden, waardoor Appiah centraal naar de verdediging doorschoof.
Santos, die in de spits een prima aanspeelpunt bleek te zijn, kreeg in de 68e minuut nog een dot van een kans. Hij mocht doorlopen op keeper Damen, maar produceerde net buiten de zestien niet meer dan een rolletje. Niet veel later mocht Limbombe een op een doorlopen en leek voor de 3-0 te tekenen, maar werd ogenschijnlijk onterecht teruggevlagd voor buitenspel.
In de 80e minuut leek Excelsior de spanning terug in de wedstrijd te brengen. Een aanval werd door de N.E.C.-verdediging onvoldoende weggewerkt, waardoor een voorzet bij de tweede paal door nota bene verdediger Fischer hard werd binnengeschoten. De 2-1 bleef echter niet lang op het bord staan. Twee minuten later was het debutant Joosten, die met veel bravoure en lef inviel, die op aangeven van uitblinker Mert met een bekeken schot in de linkerhoek de 3-1 binnenschoof. Het slotakkoord was eveneens voor Joosten; na een diepe bal van achteruit, dolde hij behendig zijn directe tegenstander en stuitte vervolgens van dichtbij op keeper Damen.