KKN-lezing: 'Accessoires in Rembrandts meesterwerken'

Van onze redactie
9 september 2024

KKN Lezing: Rembrandt: Accessorize!

 

Op dinsdag 17 september zal prof dr. Marieke de Winkel, bijzonder hoogleraar toegepaste kunsten en kunstnijverheid, het najaarsseizoen van de KKN openen met een lezing over accessoires in Rembrandts meesterwerken.  

Tijdens deze lezing verkennen we de mogelijke betekenis van de accessoires in Rembrandts schilderijen. Vaak wordt hierover gespeculeerd, maar deze presentatie biedt een nieuwe en verrassende interpretatie. Wat vertellen de hoeden, waaiers, handschoenen en andere accessoires ons? Hoe beïnvloeden deze details onze perceptie van de kunstwerken? Wat was het doel van de elegante en intrigerende details in zijn schilderijen?

In deze lezing staan de verborgen verhalen achter de accessoires in Rembrandts meesterwerken centraal. Het biedt een frisse en alternatieve kijk op het modieuze bijwerk in het werk van deze grote meester.

Marieke de Winkel (1967, Renkum) studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), en History of Dress aan het Courtauld Institute in Londen. Ze promoveerde in 2003 (cum laude) aan de UvA met een proefschrift getiteld ‘Fashion and Fancy: Dress and Meaning in Rembrandt's Paintings'. Sindsdien is de Winkel onder andere wetenschappelijk medewerker bij het Rembrandt Research Project van de UvA geweest. Daarnaast is ze actief als zelfstandig onderzoeker, auteur en docent op het gebied van 17de-eeuwse schilderkunst (Rembrandt) en historische kleding en textiel. Ze ontving in 1995 de Jan van Gelderprijs, en in 2004 de Erasmusstudieprijs. Sinds 2023 is zij aan de Radboud Universiteit verbonden als bijzonder hoogleraar toegepaste kunsten en kunstnijverheid.

Praktische informatie:
Datum:
dinsdag 17 september 2024                                                                                                19.20 – 19.30 Inloop
19.30 – 20:30 Lezing en vragen na afloop
Aanmelden: u kunt zich via www.ru.nl/kkn aanmelden voor het bijwonen van de lezing.
Locatie: Maria Montessori gebouw, lokaal 02.130, Thomas van Aquinostraat 4, 6525 GD Nijmegen.
Entree:
Normaal: 5 euro
Medewerkers Radboud Universiteit/Radboud UMC en Alumni Benefits Card-houders: 3 euro (op vertoon van medewerkerspas of Alumni Benefits Card)
Studenten en scholieren: gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart)
Strippenkaart: op vertoon van strippenkaart (meer informatie over de aanschaf van een strippenkaart vindt u op onze website)
U kunt alleen contant betalen.

De Kunsthistorische Kring Nijmegen organiseert lezingen waarin het kunstwetenschappelijk onderzoek aan de Radboud Universiteit, het kunsthistorisch en archeologisch erfgoed van de regio Nijmegen en nationaal actueel onderzoek centraal staan. Deze kring is een samenwerkingsverband tussen de opleiding Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, haar studievereniging OSK en het tijdschrift Desipientia.


Dit bericht delen:

Advertenties