Italiaanse videokunstenaars brengen kerkorgel van Stevenskerk tot leven

Van onze redactie
5 september 2014
In de Stevenskerk zijn regelmatig orgelconcerten te horen, maar op 9 september zal dit op een manier zijn die nooit eerder is vertoond. Met videoprojecties wordt het orgel in alle details uitgelicht zodat muziek en de ruimte samenvloeien. De Italiaanse kunstenaars van gloWArp zijn al op 5 augustus in het Besiendershuis begonnen met voorbereidingen aan deze unieke show.
Architect Donato Maniello en grafisch kunstenaar Luigi Console van gloWArp zijn gespecialiseerd in videomapping, het belichten van gebouwen met videobeelden. Samen met de Nijmeegse organisten Jetty Podt en Berry van Berkum werken ze aan het concert dat een totaalbeleving wordt van muziek, beeld, en de unieke architectuur en akoestiek van de Stevenskerk.
Het Königorgel, gebouwd in 1776, wordt het projectiescherm voor de beelden van gloWArp. Meer dan 1.000 elementen van het orgel zijn door hen in 3D in kaart gebracht zodat alle delen afzonderlijk belicht kunnen worden. Door beelden te projecteren ontstaan er optische illusies waardoor het orgel verrassende en ongekende vormen aan zal nemen.
Sprookjesconcert
“Het gaat echt een sprookjesconcert worden. Het is gewoon magisch om te
zien en het wordt zo'n avond waar we het over 5 jaar nog over hebben” zegt Doeko Pinxt, artistiek directeur van Oddstream. Om te zorgen dat elke Nijmegenaar dit eenmalige concert mee kan maken heeft de organisatie de ticketprijs bewust laag gehouden. Een staanplaats kost 5 euro en een zitplaats 10 euro.
Op uitnodiging van het AIR Besiendershuis, Oddstream en de Nijmeegse Orgelkring zijn de kunstenaars naar Nijmegen gekomen voor deze speciale samenwerking. De Nijmeegse Orgelkring wil met de samenwerking een nieuw publiek trekken en Oddstream wil hetzelfde bereiken met haar audiovisuele kunst. Deze nieuwe samenwerking wordt mogelijk gemaakt door het AIR Besiendershuis. De eerste nieuwe bezoeker voor de Nijmeegse Orgelkring is Pinxt zelf. “Dit wordt voor mij de eerste keer dat ik naar een orgelconcert ga, maar ik heb nog nooit zo zin gehad om naar een concert te gaan” vertelt Pinxt enthousiast.
Voor het concert zijn al reeds 200 tickets verkocht, waaronder opvallend veel aan
jongeren die het Oddstream Festival bezochten. Geen reguliere bezoekers van een
orgelconcert, maar ook zij willen dit audiovisuele spektakel meemaken. Tickets voor het concert zijn hier te bestellen.
 

Dit bericht delen:

Advertenties