Choral Evensong in de geest van Franciscus van Assisi in de Stevenskerk

Van onze redactie
20 september 2024

Op zaterdagmiddag 5 oktober zingt Capella Cumerana o.l.v. Daniel Rouwkema om 16.00 uur een programma afgestemd op 4 oktober (Dierendag) in de monumentale Stevenskerk. 4 oktober is de dag van Franciscus van Assisi, de Heilige, die zich bekeerde tot de Eeuwige en zijn leven inzette voor de armen, maar vooral God zag in de natuur. Muziek en teksten die deze Evensong opluisteren ademen allemaal de geest van Franciscus.

“Lord, make me an instrument of Thy peace”, van John Rutter (*1945) en “All creatures of our God and King” van Malcolm Archer (*1952) zijn een oproep tot Vrede en een Loflied op de Schepping. Beide zijn hedendaagse componisten en bekende dirigenten van beroemde ‘College-choirs’ in Engeland (resp. Cambridge, Wells en St. Pauls in Londen). Ook een Loflied op de Schepping is psalm 8, gezongen op een ‘chant’ van Thomas Attwood Walmesley (1814-1856), organist in ‘Trinity College’ in Cambridge en componist van vele ‘chants’ en ‘anthems’ (liederen).

Vast onderdeel van de Evensong zijn het ‘Magnificat’ en het ‘Nunc Dimittis’. Dit keer op muziek van Charles Villiers Stanford (1852-1924). Stanford werd geboren in Ierland, maar hij werd als componist, organist en muziekpedagoog in Engeland beroemd. Stanford is een van de meest gespeelde componisten in de Anglicaanse kerk. Zijn koorwerken ademen de geest van de grote oratoria.

De ‘preces and responses’, woord en weerwoord van de voorganger en het koor, zijn deze middag van John Barnard (*1948).

Iedereen is van harte uitgenodigd om deze bijzondere middag bij te wonen. De toegang is vrij, een vrijwillige bijdrage (ook met pin) wordt zeer op prijs gesteld. Voor meer informatie kunt u terecht op www.capellacumerana.nl.

 

Dit bericht delen:

Advertenties