Basteicafé: 'Steengoed - steenrijk erfgoed van Gelderland'

Van onze redactie
24 september 2024

Het steenrijke erfgoed van Gelderland staat in de schijnwerpers tijdens het Basteicafé van donderdag 10 oktober. "We kijken naar de bredere context van de Gelderse baksteenindustrie. Hoe zag het sociale leven van de steenbakkers er destijds uit? Wat zijn de recente ontwikkelingen bij het steenbakken en hoe werkt de huidige baksteenindustrie? Op welke manier heeft deze geschiedenis ons landschap getekend en welke gerelateerde activiteiten zien we er nu nog in terug?"

Waar kunnen we dit Gelders erfgoed beter bekijken dan in het Bastei- museum? Gevestigd in een bastei, met daarbinnen ook de restanten van de 14e-eeuwse stadsommuring en de oorspronkelijke Stratemakerstoren, deels gebouwd met Gelderse bakstenen.

Jacoline Zilverschoon, medewerker Cultuur- en Erfgoedpact, zal tijdens het Basteicafé ingaan op de wijze waarop Steenbakkerij Randwijk erin slaagt om eeuwenoude tradities en ambachtelijke processen te combineren met baanbrekende duurzaamheidsinitiatieven.

Vervolgens laat Hylke Roodenburg, medewerker Monumenten Advies Bureau, ons zien en horen wat de gevolgen van de kleiwinning en het productieproces in ons landschap zijn.

Historisch socioloog René van Hoften gaat in op de positie van de steenwerkers en de fabriekseigenaren in onze steensector gedurende de 19e en 20e eeuw.

Tijd: 20.00 - 22.30 uur.
Kosten: € 7,50.
Aanmelden: Schrijf je van tevoren in via www.debastei.nl/basteicafe46. Let op: het aantal toegangsplaatsen is beperkt!  

Museum De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen, ingang via het entreegebouw aan de Lange Baan 4, telefoon 024 - 3297070. Voor meer informatie: www.debastei.nl


Dit bericht delen:

Advertenties