[column] LS ‘Hete Herfst’

Tekst: Carolus
25 september 2024

Het is weer voorbij die mooie zomer. De herfst kondigt zich aan met regen en kou. Truien en regenjassen horen weer tot onze dagelijkse outfit. Binnenkort begint het wildseizoen en kunnen de liefhebbers weer smikkelen. Voor sommige politici begonnen de Algemene Beschouwingen als een aangeschoten wildseizoen met vooral minister-president Schoof als een makkelijk af te schieten prooi.

Het nieuwe kabinet zou wel eens even laten zien dat het allemaal ook wel anders kon. Nee, het zou zich niet door weifelende ambtenaren en een onhandelbare oppositie met slimme trucjes en een beroep op Europese regeltjes het bos in laten sturen.

Het liep toch even wat anders. Schoof is bij lange na niet zo gewiekst als de door de wol geverfde debater Rutte en kwam woorden en stuurmanskunst te kort om zijn nieuwe bemanning door de woelige baren te loodsen. Er brak zelfs open muiterij uit.
De nieuwe coalitie heeft afgesproken dat asielregels snel worden aangescherpt. Minister Faber zou daarom een noodprocedure starten om tijd te besparen. Inzetten van het noodrecht kan alleen als er sprake is van een acute noodsituatie. En die is er volgens ambtenaren en de Europese wetgeving niet. Het parlement wordt dan bij de wetgeving gepasseerd en kan er alleen achteraf iets over zeggen. De kans is groot dat het kwaad dan al is geschied. Volgens hooggeplaatste ambtenaren  rammelt het plan juridisch van alle kanten.

Vooral Omtzigts NSC ging bij monde van Nicolien van Vroonhoven niet akkoord en ging mee met ongebruikelijke eis van de oppositie om de ambtelijke adviezen openbaar te maken.
Die kwamen er uiteindelijk. Die gingen niet zozeer over de inhoud van voorgenomen maatregelen zelf, maar over de manier waarop ze worden afgesproken. Ze stellen een zogenaamde spoedwetgeving voor. De voorstellen wel eerst op korte termijn bespreken en goedkeuren door de Tweede en Eerste Kamer. Er is een heel grote kans dat die op een meerderheid kunnen rekenen, want niet alleen de vier regeringspartijen maar ook een deel van de oppositiepartijen willen veel strengere asielregels.

Vooralsnog houdt Wilders vast aan de noodwet. Dat kan dan zomaar leiden tot een kabinetscrisis voordat het eigenlijk begonnen is.

Weer nieuwe verkiezingen? In de peilingen is Wilders dan de grote winnaar en daar zitten de andere partijen niet op te wachten. Van NSC zou weinig overblijven.

Bij alle andere plannetjes hielden de regeringspartijen de poot stijf en kon de oppositie nog geen deuk in een pakje boter slaan. BTW-verhogingen, bezuinigingen op onderwijs en wetenschap en op de cultuursector blijven, de zorgpremie stijgt en het reizen per trein wordt duurder.

In de komende begrotingsbehandelingen zal er in de tweede Kamer nog menig robbertje worden gevochten en naar verwachting zal de onrust onder de bevolking alleen maar toenemen. Een studentenstaking op 18 oktober en een algemene staking in het Hoger Onderwijs op 14 november zijn al aangekondigd. De FNV eist 7 procent meer loon, een hoger minimumloon en een vierdaagse werkweek en dreigt vanwege het uitblijven van een structurele vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen het hele land dagenlang plat te gooien. Over wat een ‘zwaar beroep’ inhoudt, wordt nog volop gesteggeld. Reuring genoeg!

Ondertussen wordt de koers van het nieuwe kabinet en de ‘loyale oppositie’ steeds duidelijker: nieuwe heren, nieuwe wetten!

Minister Faber is op werkbezoek in Denemarken om ideeën op te doen om de asielinstroom drastisch te kunnen beperken. Als ik dit schrijf is er een debat in de Tweede Kamer over een verbod van gezichtsbedekkende kleding bij demonstraties. Demonstreren is een grondrecht, maar er zitten tussen oprechte demonstranten steeds meer onherkenbaar vermomde relschoppers en vandalen die nauwelijks vervolgd kunnen worden. Met honderdduizenden euro’s schade en fysiek geweld tegen ordehandhavers als gevolg. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voorstander van zo’n verbod. Ben benieuwd hoe het afloopt.

Gisteren vond de stemming plaats over de fatbikes die voor steeds meer verkeersslachtoffers zorgen. De Tweede Kamer wil een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht. Of die er komt is nog maar de vraag. Het is moeilijk om de fatbike juridisch los te koppelen van andere e-bikes. Minister Madlener wil voor de Kerst in ieder geval duidelijkheid geven.

Er komen hoe dan ook steeds meer wetten en regeltjes bij. En die moeten allemaal gehandhaafd worden. Het overgrote deel van de bevolking bestaat uit brave burgers die zich keurig aan de regels houden als ze tenminste de zin er van inzien. Toch houdt zo’n vijftien tot twintig procent er zich niet aan. Maar dat zijn nooit dezelfde mensen!

Natuurlijk, wetten gelden voor iedereen, maar vooral toch voor alle anderen. Persoonlijk nemen we die regels niet zo nauw, vooral niet als die wetten onze eigen ‘vrijheid’ in de weg zitten en de pakkans klein is.

Overtreders krijgen als ze tegen de lamp lopen een waarschuwing of straf in de vorm van een bekeuring, een taakstraf, of in het ergste geval het gevang. Tenminste als je op heterdaad betrapt wordt en er genoeg bewijsmateriaal is. Hoeveel handhavers hebben we dan wel niet nodig? We hebben er nu al te weinig!

Napoleon zei het al: ‘Het is gemakkelijker wetten te maken, dan ze te handhaven.’

Carolus

Meer columns lezen van Carolus? Lees hier de voorgaande column.


Dit bericht delen:

Advertenties