Architectuurcafé: de Molukkenstraat in de Indische buurt

Van onze redactie
8 oktober 2024

Waar vind je nog zo’n unieke plek om te wonen als in de Indische buurt van Nijmegen-Oost? De voormalige basisschool Blauwe Buut werd gered van sloop en is getransformeerd tot een bijzonder woongebouw met doorzon-appartementen, in combinatie met een nieuwe uitbreiding aan de Archipelstraat. Ontdek deze markante woonplek tijdens het ACN Café op 1 november.

Dit naoorlogse schoolgebouw, dat werd ontworpen door architect F.M. Oswald, heeft tot eind jaren negentig dienst gedaan als Nutsschool. In eerste instantie zou het gebouw gesloopt worden om ruimte te bieden aan maximaal 30 nieuwbouwappartementen, maar dankzij bezwaar van bewoners uit de wijk werd sloop voorkomen. 

Inmiddels is de voormalige school in opdracht van woningcorporatie Woonwaarts getransformeerd naar een bijzonder woongebouw met doorzon-appartementen, dat in mei 2024 feestelijk werd geopend door wethouders Grete Visser en Noël Vergunst.

Nieuwbouw in houtskelet
De schoollokalen zijn getransformeerd tot 16 appartementen. Daarnaast is een tweelaagse uitbreiding in houtskeletbouw gerealiseerd met 8 appartementen, waarbij het gevelontwerp een hedendaagse interpretatie geeft aan het oorspronkelijke ontwerp door de ritmiek van de gevelopeningen en een stripstalen balustrade.  

Architect Bastiaan Buurman (opZoom Architecten) vertelt tijdens dit ACN café over zijn ontwerp en de bijzondere plek van het gebouw in de wijk. Landschapsarchitect Rob Aben (Rob Aben Landschapsarchitectuur) is betrokken geweest bij het voorlopig ontwerp en zal meer over de inrichting van de buitenruimte vertellen. Na afloop van de presentaties bezoeken we beide gebouwen. We sluiten af met een drankje in het Oud Burgeren Gasthuis (OBG).

Datum: vrijdag 1 november 2024
Tijd: 16:00 - 18:00 uur, inloop 15:30
Locatie: Oud Burgeren Gasthuis (OBG), Prof. Cornelissenstraat 2 te Nijmegen
Deelname: gratis, aanmelden verplicht: 
www.architectuurcentrumnijmegen.nl/single-post/molukkenstraat


Dit bericht delen:

Advertenties