[Column] LS 'Had ik maar…'

Tekst: Carolus
9 oktober 2024

Heb je dat ook wel eens dat je plots iets vervelends meemaakt en jezelf achteraf voor de kop kunt slaan met de opmerking ‘had ik maar…..’  Vul zelf maar aan.

De afgelopen maanden raakten wij verstrikt in een jungle van schier ondoorgrondelijke regels, bepalingen en vooral uitzonderingen van onze zorgverzekering.
Sinds jaar en dag zijn wij - net als iedereen - verzekerd bij een grote zorgverzekeraar. Nooit problemen mee gehad, alle medische handelingen die  ondergaan moesten worden, werden keurig netjes vergoed. Dus geen enkele reden om te veranderen.
Bovendien doet deze zorgverzekeraar het nodige aan preventie. Zo plaatste zij afgelopen zomer maar liefst op 120 strandjes in het land smeerpalen voor gratis zonnebrandcrème en werd het witte goedje factor 30 gul uitgedeeld bij alle grote festivals en evenementen zoals de Vierdaagse.

Goed bezig die zorgverzekeraar! Totdat mijn echtgenote een nare ingreep met bijbehorende nabehandelingen moest ondergaan. Natuurlijk kozen wij voor het CWZ. Da’s voor ons praktisch op loopafstand en biedt uit ervaring prima zorg.
Daags na aanmelding kregen wij van het CWZ een brief waarin werd medegedeeld dat men de medische handelingen wel wilde uitvoeren, maar er op moesten rekenen dat 25% van alle kosten voor eigen rekening kwamen. Oei, da’s geen kattenpis! Een kwart van de kosten zelf ophoesten kan aardig in de papieren lopen. Het CWZ had namelijk geen contract met onze zorgverzekeraar afgesloten.
In ieder geval niet voor de soort verzekering die wij hebben: een basisverzekering zonder verdere poespas. Die hebben trouwens de meeste landgenoten. De maandelijkse premie is toch al een behoorlijke rib uit het lijf en blijft alsmaar stijgen.
Vanwege hetzelfde verhaal konden we met onze polis ook niet terecht in de Radboud. Wel in Den Bosch en in Arnhem. Wij kozen voor het Rijnstate in Arnhem. Prima ziekenhuis trouwens dat Rijnstate, waar je als mens en niet als nummer behandeld wordt!

Van de zorgverzekeraar zelf hoorden wij niets. Dat hoeft ook niet. De verzekerde moet zich zelf informeren voor wat hij verzekerd is en bij welke zorgaanbieder - ziekenhuis, of specialist  -  hij de noodzakelijke hulp kan krijgen. En dat is niet altijd om de hoek in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Zie de websites, daar staat alles op.

Het rare is wel dat je jaarlijks voor 15 januari een verzekering moet hebben afgesloten. Maar die datum geldt niet voor de contracten tussen de zorgverzekeraar en de zorgaanbieder. Je weet dus van te voren niet of je in je eigen oude vertrouwde ziekenhuis of bij bijvoorbeeld je eigen fysiotherapeut zonder bijbetaling terecht kunt.

Hadden wij maar! Hadden wij ons maar beter op de hoogte gesteld, hadden wij de zorgvergelijkers maar beter bekeken en de kleine lettertjes goed bestudeerd. Dan hadden wij  beslist voor een aanvullende polis of een andere zorgverzekeraar gekozen.
Ook hiervoor geldt: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
Dus neem geen enkel risico. Voelt u een blijvend pijntje, of denkt u misschien een iets grotere medische behandeling te moeten ondergaan, of hebt u regelmatig last van PHPD - pijntje hier en pijntje daar -  sluit dan vooral een + verzekering of een +++ verzekering af. Altijd nog gunstiger dan 25% bijbetalen  of heel ver weg behandeld te worden. Ook hier geldt: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Hadden we maar, denken ook de bewoners van de Benedenstad. Dan hadden we nou niet in opstand hoeven te komen omdat de gemeente onze auto uit ons hofje wil lozen en wil verbannen naar een verafgelegen parkeergarage waar we nog eens 35 euro voor een parkeervergunning moeten neertellen die ons nou slechts 4 euro kost zijn. De auto moet echt weg uit ons hofje dat we nota bene zelf hebben omgetoverd tot een groen paradijsje.
Hadden we de plaatselijke politiek maar beter gevolgd dan hadden we kunnen weten dat GroenLinks met autoluw niet alleen het winkelcentrum bedoelt, maar de hele Benedenstad en eigenlijk heel Nijmegen. Dan hadden we gesnapt dat autoluw voor die club eigenlijk autoloos betekent. En dat GroenLinks-wethouders Noël Vergunst van stedelijke ontwikkeling en ruimtelijke ordening en Celia Daemen van klimaatadaptatie en stadsvergroening een cruciale machtspositie hebben. Zij grijpen elke mogelijkheid aan om hun groene wensdromen zonder auto’s op een radicale manier door te drukken. John Brom van de Stadspartij als wethouder voor de binnenstad wordt dan vervolgens als boodschappenjongen ingezet om het vervelende nieuws aan de betroffenen mee te delen en de kastanjes uit het vuur halen.
De bewoners van de Benedenstad  hebben het nakijken; hadden we het maar eerder geweten, hadden we de plannen maar eerder gelezen, waren we maar naar de voorlichtingsavonden gegaan, waren we maar tijdig geïnformeerd, dan hadden we eerder aan de bel kunnen trekken!

Hadden wij maar, dachten ook de fietsende dames die ons tijdens een wandeling in de Hatertse vennen wilden passeren. We schrokken ons een ongeluk. De aanvoerster van het pelotonnetje vond het niet nodig om te bellen en passeerde ons met een geëlektrificeerde noodgang door de berm, met in haar kielzog  een grijze golf van volgers die de kluts en de grip op het asfalt ineens helemaal kwijt waren. En daar lagen ze, helmloos gebutst in de blubber. Het vrolijke gesnater veranderde zich voor onze ogen en oren in een oogwenk in gekerm, gevloek en een scheldpartij die dames op leeftijd niet waardig zijn.

Hadden we maar, hadden we maar gebeld, hadden we maar een helm op gehad, hadden we maar beter uitgekeken, dan waren wijzelf en onze dure fietsen nog heel geweest. Ik hoop dat ze goed verzekerd zijn!

‘Had ik maar….’, is altijd achteraf en daar had je een verzekering voor kunnen afsluiten. Tja, je kunt je wel tegen alles verzekeren. Tegen alles? In ieder geval niet tegen de capriolen van ons gemeentebestuur.

Kijk ook uit voor groepsverzekeringen. Achteraf blijkt die alleen maar geldig te zijn als de hele groep tegelijk ziek is!

Carolus

Meer lezen van Carolus? Lees hier zijn voorgaande column.


Dit bericht delen:

Advertenties