'Een rijk monument': villa’s in Beek, Ubbergen en Berg en Dal

Van onze redactie
12 oktober 2024

Het boek Een rijk monument toont foto’s van monumentale villa’s in het bosrijke en heuvelachtige landschap van Beek, Ubbergen en Berg en Dal. In 2023 en 2024 heeft Fotografe Annie van Gemert de architectuur en interieurs van de monumentale villa’s in Beek, Ubbergen en Berg en Dal fotografisch in beeld gebracht.

Dat resulteerde in een fotoboek met 140 foto’s die een kleurrijk beeld geven van villa’s in verschillende bouwstijlen.

De villa’s verscholen achter bomen, een hoge heg en kleurrijke rododendrons in de parkachtige tuinen hebben iets mysterieus.  Ze ademen een beslotenheid, rust, ruimte en rijkdom uit die je fantasie prikkelen. Het wekt nieuwsgierigheid op: hoe zien de villa’s er vanbinnen uit?

Zowel de architectuur als de interieurs van de villa’s komen aan bod. De foto’s laten verschillende bouwstijlen zien zoals barok, jugendstil, neoclassicistisch en Franse neorenaissance en andere stijlen waarbij de authentieke elementen nog voor een deel behouden zijn. Deze rijkdom aan architectuur, geschiedenis, kunst en cultuur staat op het punt om te veranderen of te verdwijnen.

De villa’s dateren uit de 18e, 19e of 20e eeuw. De namen van de villa’s verwijzen naar de landelijke omgeving zoals Oud Bergzicht, Dalzicht, Ravenberg, Kastanjeoord, Dennenheuvel, Zonneheuvel, Stollenberg, Waalheuvel, Vossenburcht en Heuvellust.

De karakteristieke villa’s met de authentieke interieurs, de hoge vensters, houtsnijwerken, beschilderde plafonds, glas-in loodramen, trappenhallen en ornamenten vormen het decor waarin een rijke geschiedenis zichtbaar is. Veel authentieke interieurs staan op het punt om te veranderen of te verdwijnen omdat ze worden verbouwd, gemoderniseerd en aangepast aan de trends van deze tijd.

De foto’s vertellen het verhaal van de oudere generatie met hun authentieke interieurs die langzaamaan verdwijnen en overgenomen worden door de moderniteit van de jonge generatie.

Dit boek brengt de villa’s in beeld waarin respect is voor de authentieke elementen en waarvan een deel nog in originele staat is.

Dit is het eerste boek dat vooral de interieurs van de villa’s uit deze regio van binnenuit in beeld brengt.

Fotografie: Annie van Gemert
Uitgever: Annie van Gemert
Formaat : 23,5 x 30,5 cm
140 foto’s
176 blz
Isbn: 978-90-9038743-7
Verkoopprijs 54,95
Verschijningsdatum begin november 2024

Annie van Gemert vertelt over het  fotografie en boek project
Een rijk monument  Ook is er een signeersessie.
Datum: vrijdag 8 november 20.00 uur

Locatie :
Antiquariaat Supplement
Van Randwijckweg 2
6573 EJ Beek

Het boek is verkrijgbaar in boekhandels in Nijmegen en Beek bij Primera en antiquariaat Supplement en Bruna in Groesbeek.
of via: www.annievangemert.com
contact@annievangemert.com

Dit fotoboek is mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente Berg en Dal, Elisabeth Vermaat Muller Fonds-Cultuurfonds,
Spann-Eerden Aannemersbedrijf Millingen, Erfgoedvereniging Bond Heemschut

Fotografe Annie van Gemert (Vught 1958) werkt aan langdurige documentaire fotografieprojecten. Van deze projecten zijn diverse fotoboeken in eigen beheer verschenen zoals Kinderrijk, Kloosterlingen, Boerenkracht, Schooluniformen en Jongens en meisjes en Kleurrijk Staphorst.

Sinds de jaren negentig heeft Annie van Gemert zich geprofileerd als een fotograaf met een interesse voor werelden die op het punt staan te verdwijnen of te veranderen.  Deze fotoprojecten zijn dan ook een vorm van ‘beeldend geschiedschrijven’. Een belangrijke drijfveer is de nieuwsgierigheid naar het leven van mensen die zich grotendeels achter gesloten deuren afspeelt en moeilijk toegankelijk is voor de buitenwereld. Vanuit een gevoel voor sfeer, kleur, licht, ruimte en detail probeert zij een wereld vast te leggen voordat ze voorgoed verdwenen is.

Prijzen:                                                                                                                                                   -2010 2e prijs World Press Photo in de categorie portret –‘Jongens en meisjes’.
-2020 De bronzen greep- Journalistieke prijs via NLTJ  voor boek  Boerenkracht.
-2021 2e prijs Zilveren camera in categorie binnenlands nieuws - Kleurrijk Staphorst.


Dit bericht delen:

Advertenties