Presentatie oorlogsdagboek Trees Schretlen

Van onze redactie
13 september 2014
Exact 70 jaar na de bevrijding van Nijmegen en het begin van de Operatie Market Garden publiceert BnM uitgevers in samenwerking met het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek het oorlogsdagboek dat Trees Schretlen schreef tijdens de belegering van Nijmegen.
Op 18 september 1944, een dag na het begin van het offensief van de geallieerden om Nijmegen te bevrijden begint de 18-jarige Trees haar dagboek. Het oorlogsdagboek van Trees Schretlen is zo fraai geïllustreerd dat er voor gekozen is het boek als exacte kopie op de markt te brengen. Hierdoor wordt het historisch belang van dit type dagboeken extra benadrukt. Trees Schretlen blijkt, naast haar kwaliteit van illustreren, ook de bange dagen van september 1944 tot aan de capitulatie van de Duitse bezetter in mei 1945 zo te beschrijven dat de lezer een compleet beeld krijgt van de chaotische situatie in de frontstad Nijmegen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Alle facetten van de strijd maar ook die van het dagelijks leven, op 5 december 1944 bezoekt Sinterklaas de kinderen in de schuilkelder, weet Trees op een indringende en lezenswaardige wijze te beschrijven.
Onbetwist pareltje 
Drs. Wiel P. H. Lenders, directeur van het Bevrijdingsmuseum,  zegt over dit oorlogsdagboek: ‘In de archieven van het Bevrijdingsmuseum is van bijna iedere straat of wijk wel een dagboek te vinden dat de gebeurtenissen tijdens Operatie Market Garden en de bevrijding van Nijmegen beschrijft. Tussen al die documenten is het dagboek van Trees Schretlen een onbetwist pareltje. Iedere bladzijde versierde Trees met tekeningen, souvenirs, gedroogde herfstbladeren en krantenknipsels. En haar verhaal, uit het perspectief van een tienermeisje in oorlogstijd, is aangrijpend en toegankelijk voor een breed publiek. U zult het ervaren!’
Eerste exemplaar
Tijdens de presentatie van het oorlogsdagboek op 19 september in het Bevrijdingsmuseum, zal het eerste exemplaar van de uitgave door Wiel Lenders, directeur van het Bevrijdingsmuseum 1944-1945 worden aangeboden aan de zus van Trees Schretlen,  Fiet van de Venne-Schretlen en T. Moffatt Burriss van de 82nd Airborne, bevrijder van Nijmegen en waaloversteker. 
De boekpresentatie is alleen toegankelijk voor genodigden. Geïnteresseerden kunnen zich bij de uitgever aanmelden via gm@bnm-uitgevers.nl.

 

Dit bericht delen:

Advertenties