Een geschikte woonruimte is een basisbehoefte. De enorme krapte op de woningmarkt vormt een grote uitdaging voor iedereen in Nijmegen, en in het bijzonder voor senioren en aandachtsgroepen. Een deel van hen heeft naast passende woonruimte ook ondersteuning en/of zorg nodig. Hoe de gemeente hen hierbij ondersteunt en welke keuzes we daarin maken, staat centraal in de Nijmeegse Woonzorgvisie (Lees de visie hier - pdf). De gemeenteraad neemt aan het einde van het jaar een besluit over de visie.
Passende huisvesting en zorg
In Nijmegen willen we dat senioren en aandachtsgroepen toegang hebben tot passende huisvesting, ondersteuning en zorg. Dat doen we door zowel nieuwe geschikte woningen te bouwen als bestaande woningen aan te passen. Daarnaast willen we nieuwe woonzorginitiatieven stimuleren.
Grete Visser, wethouder wonen en zorg, zegt hierover: “Een passende woonruimte geeft rust en de kans om je vleugels uit te slaan. Dat geldt voor ons allemaal; jong en oud, mensen die een recht pad afrennen, of een kronkelpad belopen. Een aantal van ons lukt het niet om op eigen kracht zo’n passende woonruimte te vinden. Zij verdienen de ondersteuning van de gemeente en haar partners.”
Kernpunten van de Woonzorgvisie
In Nijmegen is er behoefte aan 4.000 woningen die geschikt zijn voor senioren en aandachtsgroepen. Een deel hiervan betreft levensloopbestendige woningen, terwijl andere woningen rolstoeltoegankelijk moeten zijn. Hierbinnen vallen ook geclusterde woonvormen met ruimte voor ontmoeting. Daarnaast is het van belang om een deel van de bestaande woningen passender te maken. Senioren willen steeds vaker en langer zelfstandig thuis wonen. Soms zijn kleine aanpassingen aan de bestaande woning voldoende om deze geschikt te maken.
Zoals regionaal is afgesproken, wordt 25% van de vrijkomende sociale huurwoningen beschikbaar gesteld voor aandachtsgroepen. Het stellen van prioriteiten is soms moeilijk, maar het biedt zorgpartijen, woningcorporaties en woningzoekenden wel richting en duidelijkheid, vooral wanneer het aantal beschikbare woningen lager is dan de woonbehoefte van deze groepen. In Nijmegen krijgen jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg, daklozen en statushouders voorrang.
Samen met partners lanceren we een bewustwordingscampagne, ondersteunen we de ontwikkeling van sociale netwerken en versterken we de samenwerking tussen partijen op het gebied van wonen en zorg. Daarnaast onderzoekt de gemeente hoe (tijdelijke) inwoning van mantelzorgers makkelijker kan worden gemaakt. Grete Visser: “Dat we in Nijmegen naar elkaar omkijken, is een kracht die we als samenleving hard nodig hebben om de woon- en zorgvraagstukken van de komende decennia samen goed op te vangen.”