Ontroerend toneelstuk 'Gif' in Eva’s Tuin Theater Nijmegen

Van onze redactie
22 oktober 2024
Op donderdag 14 november 2024 is het ontroerende toneelstuk Gif te zien bij Eva’s Tuin Theater (binnenlocatie) aan de Biezenstraat 79 in Nijmegen. Regisseur Rebekka Roozendaal vertelt waarom ze ervoor gekozen heeft om de regie op zich te nemen. En waarom iedereen dit veel gespeelde stuk van Lot Vekemans zou moeten gaan zien. Onlangs is ook de verfilming uit van dit succesvolle theaterstuk uitgekomen, onder de titel Poison.
 
De voorstelling Gif gaat over twee partners die elkaar wel willen vinden maar daartoe niet in staat zijn. Tien jaar na hun scheiding ontmoeten ze elkaar voor het eerst weer. De reden voor hun samenkomst is een brief. In de voorstelling ontvouwt zich hun gezamenlijke geschiedenis. Roozendaal: “Ik vind dat het stuk is geschreven met een grote liefde voor medemenselijkheid. Het laat op een mooie manier zien hoeveel vormen van liefde er zijn; liefde voor wat er is, liefde voor wat er niet meer is, liefde voor hoe een relatie ooit is geweest. Maar ook dat de liefde zich niet grijpen laat, dat liefde kan stromen op het moment dat je de ander de ander kunt laten zijn.”
 
Geen zin voor niks
Waarom wilde je dit stuk regisseren? Roozendaal: “Dit is een stuk dat bij mij past, omdat er heel veel lagen in zitten. Het is een mooie uitdaging om die samen af te pellen. In dit stuk staat geen enkele zin voor niks, alles heeft betekenis. Daarnaast vond ik het leuk om met deze acteurs te werken. Ik vond het mooi dat ze zelf zo goed wisten wat ze wilden spelen, wat hun uitdagingen daarin zijn, waar ze ermee heen wilden, wat hen raakte, dat ik hen zelf kon vragen wat ze graag wilden neerzetten. En dat te mogen doen met acteurs die die diepte en die nuanceringen kunnen pakken, die steeds andere verhouding tot elkaar kunnen laten zien.”
 
Over de acteurs
Margreet Feenstra (1968) heeft twaalf jaar improvisatietheater gespeeld, is (mede-)oprichter van Theatersportgroep TotsloT en schreef een boek over improvisatietheater. Ze heeft de jaaropleiding gevolgd aan de Improacademie in Amsterdam en vier jaar Meisner Academie in Den Bosch. Margreet werkt ook als trainings- en assessment acteur.
Guus de Ruiter (1969) is een van de vaste improvisatiespelers bij TotsloT in Zeist en geeft theatersportles bij o.a. het Kunstenhuis IDEA. De afgelopen jaren is hij zijn grenzen gaan verleggen naar niet-geïmproviseerd theater. Bij de Meisneracademie in Den Bosch kwam de hernieuwde samenwerking tot bloei. Dat leidde tot een reeks succesvolle voorstellingen van eenakter Kwelling (van Herman Heijermans). Gif is een logisch vervolg van deze samenwerking. Ook in dit stuk komen de levensthema’s, zoals verdriet, liefde en hoop, aan bod. Guus de Ruiter en Margreet Feenstra weten hun personages oprecht tot leven te brengen en het publiek te raken.
 
Kunst en theater
Een kaartje à 12,50 euro p.p. bestellen kan hier. Aanvang voorstelling 20.00 uur.
 
Reacties van het publiek: 

"Mooie indringende voorstelling"

"Fantastisch zeg. Dat verdriet in haar ogen en jullie intense band… dank voor een indringende een bijzonder mooie avond"

"[...] En ik zat ook helemaal in de emoties van het verhaal en volgens mij de rest van de zaal ook [...]"

"Voor mij ging het stuk geheel over rouw en verlies en hoe verschillend mensen omgaan met zo’n groot verlies omgaan"

"Ik vond het echt heel knap dat jullie 1,5 uur de spanning en daarmee de aandacht van het publiek erin/vast konden houden! Het was muisstil


Dit bericht delen:

Advertenties