Er was weer iets te vieren in Nijmegen en het werd tijd. Afgelopen zaterdag won NEC in de Goffert met 3-1 tegen Heerenveen en verdween daarmee hopelijk definitief uit het degradatierijtje. Maar verder was het niet allemaal hosanna in onze stad.
GroenLinks moest de domper verwerken dat Nijmegen niet meer in de Top 100 van de verkiezing tot `Fietsgemeente 2024` staat. In 2016 waren wij volgens de Fietsersbond nog dé ‘Fietsstad van Nederland’ nu staan we op plaats 114. De criteria voor de plaatsen op de ranglijst zijn in de tussenliggende periode wel veranderd.
De veiligheid van fietsers komt met name in het gedrang daar waar er geen vrijliggende fietspaden zijn waar je met de auto nog 50 kilometer per uur mag rijden. Nog, want die snelheid wordt binnenkort op veel wegen in de stad 30. Dat geldt ook voor scooters en alle andere gemotoriseerde tweewielers. Of het ook geldt voor racefietsen, e-bikes en fatbikes die met een noodgang het verkeer onveilig maken is nog maar de vraag, want de maximumsnelheden uit het ‘reglement verkeersregels en verkeerstekens’ gelden niet voor fietsers. De bij ons heilig verklaarde fietser komt er dus weer eens genadig vanaf.
Er zijn nog heel wat extra flitspalen nodig voor alle andere weggebruikers om die 30 kilometer te handhaven. Gelukkig staat Nijmegen al op de tweede plek op de Flitspalenranglijst van ons land, dus een ‘gouden plak’ ligt onder handbereik. Fietsers hebben trouwens helemaal geen last van een paal meer of minder, want van voertuigen zonder kentekenplaatje is de eigenaar niet te achterhalen. Die krijgen alleen een bon als ze op heterdaad betrapt worden op onveilig gedrag. Zoveel agenten zijn er niet en komen er nooit. Ondertussen is het aantal fietsongelukken in Nijmegen het hoogste in Gelderland. De toename is het grootst bij de grijze duiven onder ons.
Voor de HAN en de Radboud Universiteit zijn de bezuinigingen op het Hoger Onderwijs ook geen feestje. Die leiden tot een verlies van miljoenen euro’s aan inkomsten. Engelstalige opleidingen gaan verdwijnen, waardoor er minder buitenlandse studenten komen. De gevolgen van de langstudeerboete zijn nog niet helemaal duidelijk. Wel duidelijk is dat er minder studenten zullen komen en dat kost banen. Tijdelijke contracten worden nu al niet meer verlengd, voor een aantal afdelingen is er al een vacaturestop en gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten. Dat er op luxe werklunches en recepties stevig wordt bezuinigd is nog het minst pijnlijk. Wat is er tegen een ouderwets lunchtrommeltje met stevige boterhammen met wat groenvoer erbij?
Als je naar de chaotische spektakelpolitiek van ons nieuw, extraparlementair kabinet kijkt, zinkt de moed je helemaal in de schoenen.
Voor de gemiddelde Nederlander is extraparlementair nu een synoniem geworden voor gestuntel, gesjoemel en gebrek aan politieke en bestuurlijke ervaring. De hoofdlijnen waarop het gebaseerd is, zijn zo vaag en voor velerlei uitleg vatbaar dat conflicten en uitglijders dagelijks voor vette krantenkoppen zorgen. Het bestuur van een willekeurige geitenfokvereniging doet het beter!
De asielcrisis beheerst in Den Haag alles en iedereen. Het geruzie gaat niet om het feit dat er wat moet gebeuren, maar om de manier hoe. Via een door Wilders gedicteerde noodwet of door een spoedwet? Wilders blijft deze noodwet met chantagetweets verdedigen. Een noodwet wordt bij onverwachte natuurrampen, epidemieën en oorlog afgekondigd door het kabinet alleen. Het gekozen parlement staat buitenspel. Voorbeeld zijn de coronamaatregelen. Via een spoedwet beslissen de Eerste en de Tweede Kamer wel mee. Dat laatste is trouwens normaal in een democratie.
Ondertussen gebeurt er aan de aanpak van het probleem in de praktijk voorlopig niks en haalt het buitenland ons op meerdere fronten in: Denemarken heeft al sinds 1995 een opt-out voor het toelatingsbeleid voor immigratie, maar komt nu vakkrachten en kenniswerkers tekort.
Duitsland en Frankrijk hebben grenscontroles ingesteld. Italië parkeert de asielzoekers in Albanië, Polen en Finland sturen immigranten zonder meer terug als die uit Rusland of Belarus komen en de Europese Commissie werkt versneld nieuwe mogelijkheden uit. Ursula von der Leyen moet wel, wil ze de boel bij elkaar houden; één Hongarije is genoeg.
Wat doet Nederland? PVV-minister Reinette Klever tovert Oeganda als ‘opvanghub’ voor uitgeprocedeerde asielzoekers uit haar hoge hoed zonder dat met haar collega’s besproken te hebben. Ook de Oegandese minister van buitenlandse zaken, oud-generaal Jeje Odongo wist van niks.
Hopelijk kijken de politici verder dan alleen de korte termijn en ook naar de situatie over pakweg 15 tot 20 jaar. Wie hebben we dan nodig om onze economie, levensstandaard en sociale zekerheid in stand te houden? Het is duidelijk dat we het met ons ‘eigen volk’ zeker niet zullen redden. Maar een vloedgolf aan immigranten kan Nederland niet aan. Het is onmogelijk dat we alle vluchtelingen uit alle oorlogen, conflicten en milieurampen kunnen blijven opnemen. De volgende stroom uit Gaza en Libanon kondigt zich al aan. Ik begrijp die mensen heel goed, maar Europa en Nederland trekken dat gewoon niet.
En ja, er mogen heel duidelijke eisen gesteld worden aan de integratie: Nederland is geen luilekkerland waar je alles voor niks krijgt. Onze ‘rijkdom’ is een optelsom van generatieslang hard werken. Nederlands verstaan en spreken zijn een must. Niet alleen kennis hebben van onze democratie, maar de democratische spelregels naleven eveneens, ook als je eigen cultuur en godsdienst in een heel andere richting gaan.
Tot nu toe is er van die integratie niet zoveel terecht gekomen. Ik denk dat daar de grote uitdagingen liggen, voor iedereen trouwens en niet alleen voor ‘nieuwelanders’. Maar niet alles wat vreemd is, is bij voorbaat slecht.
Toch nog feest voor de zo’n 8000 arme Nijmegenaren. Als bij toverslag zijn zij ineens niet meer arm en daar komt geen toverfee aan te pas, alleen wat gegoochel met de cijfertjes. Verder blijft alles bij het oude. Het motto van dit kabinet ‘Nu aan de slag voor de Nederlander, het kan wél’ belooft voor velen weinig goeds.
Gelukkig gebeuren er in onze stad nog heel wat leuke dingen onder het motto ‘Het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen’.
Op Nieuws uit Nijmegen vind je die leuke dingen elke dag!
Carolus
Meer columns lezen van Carolus? Lees hier zijn voorgaande column.