Sinds vorig jaar heeft de gemeente de richtlijn losgelaten dat elke wijk een eigen school moet hebben. Dit heeft het voor schoolbesturen makkelijker gemaakt om, in het kader van kostenbesparing en schaalvergroting, basisscholen in Nijmegen te sluiten. Met de dreigende sluiting van Basisschool de Driemaster in het hart van Bottendaal worden de eerste gevolgen van dit beleid zichtbaar. En dit zou nog maar het begin kunnen zijn: ook andere buurtscholen lopen risico.
Brede steun, maar sluiting nog niet van de baan
Na de aankondiging van het bestuur van Stichting St. Josephscholen dat zij van plan zijn Basisschool de Driemaster per augustus 2025 te sluiten, is er veel gebeurd. Ouders en buurtbewoners hebben zich verenigd. Er is media-aandacht geweest, er is een website opgericht, ouders hebben ingesproken in de gemeenteraad, en er zijn gesprekken gevoerd met het bestuur. De steun voor het behoud van de Driemaster groeit: een motie in de gemeenteraad werd unaniem gesteund door alle politieke partijen. Maar ondanks de brede steun is de sluiting helaas nog steeds niet van de baan.
Schaalvergroting schaadt het wijkonderwijs
Landelijk en gemeentelijk beleid heeft de afgelopen jaren meer macht in handen gelegd van schoolbesturen. Hierdoor zijn de schoolbesturen verantwoordelijk voor de bouw, onderhoud en financiering van schoolgebouwen (door decentralisatie). Dit maakt het mogelijk voor besturen om grotere scholen op minder locaties te hebben, wat het onderhoud vergemakkelijkt. Maar dit beleid gaat volledig voorbij aan de behoeften van ouders en kinderen, en de belangrijke rol die een school speelt in een wijk.
Onvoldoende plek voor leerlingen
Volgens de bewonersorganisatie Bottendaal zal de sluiting van de Driemaster niet alleen de ouders en kinderen treffen, maar ook de hele wijk en de vele buurtinitiatieven die nauw verbonden zijn met de school. Bovendien blijkt dat de cijfers die door de Stichting St. Josephscholen zijn gepresenteerd, gebaseerd zijn op verouderde data en niet overeenkomen met de huidige bevolkingsgroei en prognoses. Er komen veel kinderen uit omliggende wijken naar de Driemaster. Veel van deze ouders kiezen bewust voor de school, bij andere gezinnen is het noodzaak omdat scholen in Nijmegen Centrum en Oud-West vol zitten. Door woningbouw in het stationsgebied komen er de komende jaren meer dan 1000 nieuwe gezinswoningen bij en zal naar verwachting de druk op deze scholen alleen maar toenemen. Ook is het niet duidelijk waar de kinderen die nu op de Driemaster zitten naar toe zouden moeten. Er is simpelweg geen plek voor deze 150 leerlingen op de omliggende scholen.
Petitie: Red de Driemaster!
"We hopen dat het bestuur, mede door de druk vanuit de gemeente en de argumenten die zijn aangeleverd, het besluit om de Driemaster te sluiten, zal heroverwegen. De petitie "Red de Driemaster!" is inmiddels door meer dan 3.100 mensen ondertekend, en we hopen dat dit aantal blijft groeien. Vooral als bewoners uit omliggende wijken zich realiseren dat ook hun scholen in de toekomst bedreigd kunnen worden, als de gemeente niet ingrijpt."
Doe mee aan de optocht op 30 oktober
"Op woensdag 30 oktober organiseren we een grote optocht, waarin we met een rode Driemaster boot en spandoeken naar het stadhuis lopen. Om 17:50 zullen we de petitie overhandigen aan burgemeester Bruls. Wil je meelopen? We verzamelen om 16:45 uur voor de school en vertrekken om 17:00 uur richting het stadhuis. We hopen op een grote opkomst, dus roep buurtbewoners, ouders, vrienden en familie op om mee te lopen!"
Blijf op de hoogte van de acties en onderteken de petitie op www.reddedriemaster.nl