In een tijd waarin de culturele wereld onder druk staat, verschijnt een opvallend literair debuut: 'KIEMROT, een familiegeschiedenis', de eerste roman van schrijfster Hedwig van Herwaarden.
Het boek verschijnt op woensdag 11 december in Arnhem, op later datum tijdens een signeersessie in Nijmegen volgt een boekaanbieding aan alle inwoners van Nijmegen.
Nijmegen-Oost speelt een rol in het boek
KIEMROT is een indringende familiegeschiedenis die zich hoofdzakelijk afspeelt in Arnhem en Nijmegen gedurende de twintigste eeuw. De lezer reist terug in de tijd van een beklemmend gezinsleven in Arnhem-zuid van 1960 tot 1990, naar het gezinsleven van de hoofdpersoon met de ontwikkeling van Nijmegen-Oost vanaf 1920, de oorlogsjaren en de naoorlogse jaren als achtergrond. De opgroeiende hoofdpersoon Wijnand is persoonlijk getuige van historische gebeurtenissen als het bombardement op Nijmegen en de slag om de brug tijdens operatie Market Garden.
Veel Arnhemmers en Nijmegenaren zullen de gebeurtenissen, het stadsleven en de plekken (straten) in het boek herkennen.
In Nijmegen-Oost vestigt de familie zich in de vroege jaren twintig in de Van 't Santstraat, een nieuwe wijk voor de kleine middenstand. De opening van Het Badhuis in 1928 is een gebeurtenis waar de buurt voor uitloopt. De hoofdpersoon beleeft als zeventienjarige scholier Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar TBC in zijn directe omgeving toeslaat, en het bombardement in 1944 en het gevecht om de Brug in het collectieve geheugen een trauma veroorzaakt.
De vader van de hoofdpersoon schrijft de tekst voor het Nijmeegs Stedenlied, en hij blijkt de geheimzinnige columnist 'Naodus' te zijn, waar in 2023 een taalkundige een vergeefse zoektocht naar doet:
In dit verband is een artikel uit UGENDA mei 2023 interessant, over een thema-avond van NUMAGA in de Lindenberg:
"19 mei 1923 "Thema-avond Nimweegs mot blieve! Leerzaam en onderhoudend."
De geheimzinnige Naodus fan Nimwege
Wie was toch die geheimzinnige persoon die van 1936 tot 1940 onder het pseudoniem Naodus fan Nimwege zo’n 900 columns in het Nijmeegs dialect schreef? Cefas van Rossem, taalkundige en docent Nederlands, vertelt over zijn vergeefse speurtocht in digitale archieven naar het antwoord op deze vraag. Helaas kon hij het raadsel niet oplossen. Wel kwam Cefas een vele jaren later onder dezelfde naam geschreven artikeltje tegen in een sportrubriek. Ook was er al in 1910 een artikel in het Nimweegs geschreven over een komeet die aan de sterrenhemel verscheen. Dezelfde naam… dus dezelfde persoon? Wie zal het zeggen.
KIEMROT is meer dan een pageturner, met een diepere gelaagdheid die familiegeheimen en onderdrukkende systemen blootlegt in een geschiedenis die zich uitstrekt over de hele twintigste eeuw.
Een boek dat onder je huid kruipt en daar nog een tijdje blijft zitten.
KIEMROT gaat over het breken en ten onder gaan van een mens. En over veerkracht, vertrouwen en volhouden. Over jong zijn en opgroeien in meerdere generaties, familiegeheimen, alcoholisme, depressie, de verschrikking van de tweede wereldoorlog en een queer taboe.
In deze autofictie met een historische component, legt Hedwig van Herwaarden met compassie menselijke onmacht, pijnlijke ontoereikendheid in communicatie, en eenzaamheid in relaties bloot, in haar unieke poëtische, heldere en lichtironische taal.
Je herkent meteen waarom leven zo kan schuren.
Over de schrijver
Hedwig van Herwaarden (1957) is opgegroeid in Arnhem en woont en werkt sinds 2012 in Midden-Frankrijk op het Franse platteland.
Een passie voor taal en schrijven kwam tot uiting in vele kinderverhalen, ansichtkaartpoëzie en voordrachten, en nu is hier de debuutroman van een auteur met een unieke stem.
De roman is vanaf 11 december te koop via de webshop:
https://blu.vrijeboeken.com/book/9789083425115-kiemrot.html
of te bestellen bij iedere boekhandel:
ISBN: 978-90-834251-1-5
Lees hier het eerste hoofdstuk (pdf)