Novio Tech Campus krijgt voorbeeldfunctie als groen bedrijventerrein

Van onze redactie
11 december 2024

De Novio Tech Campus is gekozen als voorbeeld voor een groen bedrijfsterrein: een “werklandschap”. Daarmee is Nijmegen een van de eerste tien gemeenten van Nederland waar de nieuwe manier van inrichten in de etalage komt.

Het doel is om andere terreinen te verleiden op dezelfde manier te vergroenen. Stichting Werklandschappen van de Toekomst maakte de selectie vandaag bekend. Wethouder Cilia Damen is blij met de selectie: “Nu kunnen we de rest van Nederland inspireren met een nieuwe manier van inrichten. Je kunt er straks prettiger werken, het is beter voorbereid op regenval en hitte en het is er beter voor de natuur.”

Gebied zo groot als de Veluwe
In Nederland zijn er zo’n 3800 bedrijventerreinen en vele zijn een verzameling van grijze loodsen met aluminium golfplaten, omheind door rasterhekwerken. Als er al groen is, is het vaak onkruid. Toch nemen al die bedrijventerreinen bij elkaar een gebied in zo groot als de Veluwe. En één op de drie werknemers in Nederland werkt er. Op initiatief van IVN Natuureducatie en met geld uit het Groeifonds van het rijk, is een brede coalitie van organisaties, van overheden tot natuurorganisaties, bijeengekomen om daar verandering in te brengen.

Van bedrijventerrein naar werklandschap
Het doel is om de natuur een groter onderdeel te maken van het terrein. Op die manier kan het hemelwater beter weg, wordt het niet te warm in de zomer. Het wordt er fijner om te werken en een wandeling te maken in de pauze, want het groen, water, de bomen, rupsen, vlinders en de vogels komen allemaal terug. De bedrijven gaan gebruik maken van zonnestroom of een andere duurzame bron van energie en warmte. Zo ontstaat meer dan een bedrijventerrein, maar een “werklandschap” en ons land wordt er uiteindelijk een stuk mooier op.

Rijksgeld
Het rijk vond het principe van werklandschappen een goed idee en gaf er enkele jaren terug via het Groeifonds 22 miljoen voor, met de verwachting dat dit zich voor de maatschappij meer dan terug zal betalen. Het is de bedoeling dat binnen 10 jaar minimaal 1.000 bedrijventerreinen zich aansluiten bij deze vergroeningsbeweging. Om deze terreinen over de streep te trekken zijn voorbeelden nodig, zoals nu de Nijmeegse Novio Tech Campus. Nijmegen steekt, samen met de provincie en de stichting Werklandschappen van de Toekomst, anderhalf miljoen euro in de campus. Voor onze gemeente komt het geld uit de potjes van klimaatadaptatie en parkbeheer.

Aantrekkelijke werkomgeving
Ook voor de bedrijven op Novio Tech Campus is de beweging naar een werklandschap een logische keuze. Omdat zij zich begeven op het grensvlak van technologie en gezondheid, is een aantrekkelijke en inspirerende werkomgeving essentieel om hooggekwalificeerd talent aan te trekken en vast te houden. Bovendien is een prettige, groene werkomgeving gunstig voor de productiviteit. Onderzoek wijst uit dat die met 15 procent kan stijgen.

Foto via noviotechcampus.com.


Dit bericht delen:

Advertenties